Plante ornamentale care țin la distanță țânțarii. Îți vor înfrumuseța casa și te vor scăpa de supărătoarele insecte
România are o climă temperat continentală de tranziție, cu temperaturi plăcute în cea mai mare perioadă a anului. Pentru a ne putea bucura însă de vremea frumoasă, trebuie să ținem la distanță țânțarii. Un remediu împotriva țânțarilor sunt unele plante ornamentale extrem de benefice.
Țânțarii se pot combate cu ajutorul unor substante toxice sau a unor capcane pentru insecte inestetice, dar mai utile sunt metodele naturale de ținere la distanță a acestora, mai ales că acestea sunt și plante ornamentale.
Mai mult chiar, unele fac parte din categoria plantelor aromatice, fiind folosite pentru a da mai multă savoare preparatelor culinare. Cele mai multe dintre aceste plante anti-țânțari sunt frumoase și emană un parfum plăcut. Deci, un motiv în plus pentru a le avea mereu la îndemână!
1.Busuiocul (Ocimum basilicum)
Busuiocul este o plantă aromatică, ideală pentru a scăpa de țânțari. Uleiurile esențiale de busuioc resping țânțarii. Folosit în special în gastronomie, busuiocul se poate planta în ghiveci sau în grădină, pentru a-l avea mereu la îndemână. Este o plantă anuală, deci va trebui semănată în fiecare an. Îi place soarele și solul umed și bine drenat.
2.Menta (Mentha longifolia)
Folosită ca plantă medicinală, în diferite feluri de mâncare, limonade, ceaiuri și deserturi sau cocktailuri, menta mai aduce un beneficiu pe care nu mulți îl știu și anume, alungă țânțarii. Planta este așadar, un insecticid natural pentru insecte ca țânțarii. Aceasta ucide și larvele lor în 24 de ore de la expunerea unei soluții formate din ulei de mentă și apă. Puteți planta mentă în grădina ta, dar și în ghivece. Este o plantă perenă, cu potențial invaziv care se dezvoltă bine și în ghiveci, putând fi mutată iarna în interior.
3.Lavanda (Lavandula)
Cu doar un ghiveci sau o mini grădină cu lavandă vă puteți asigura un somn liniștit, fără niciun țânțar în casă. Această plantă alungă și alte insecte precum molii sau muște. Este suficient să vă masați puțin palmele cu această plantă pentru a vă feri de țânțari. Lavanda este și una dintre cele mai îndrăgite plante decorative.
Prețurile de pe aeroportul Otopeni au ajuns să sfideze ridicolul. Un simplu burger costă 128 de lei
4.Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) – plante ornamentale
Rozmarinul, un condiment cunoscut în gastronomie este util și pentru combaterea țânțarilor. O puteți poziționa în interior sau afara casei, pentru a avea efect împotriva țânțarilor. Trebuie să știți că atât planta în întregime, cât și bucățele din ea, pot fi de ajutor impotriva insectelor.
Aplicarea pe piele a unor uleiuri sau creme ce conțin extract din astfel de plante este de asemenea eficientă în alungarea țânțarilor, dar și a altor insecte dăunătoare, inclusiv căpușele.
5.Cimbrul (Satureja hortensis)
Cimbrul este o plantă scundă, care nu atinge mai mult de 20-30 centimetri în înălțime care alungă țânțarii. Conține uleiuri eterice (0,5-2%), acid ursolic, acid oleanolic, tanin (4-8%), substanțe care îndepărtează insectele. Preferă verile lungi, calde, secetoase, iar iarna supraviețuiește la temperaturi scăzute. Se aseamănă la înfățișare cu rozmarinul. Cimbrul nu trebuie confundat cu cimbrișorul.
În gastronomie este întrebuințat în diferite preparate culinare, mai ales în mâncarea de fasole, cea de linte, dar și la prepararea cărnii de porc și de vânat.
6.Mărarul (Anethum graveolens)
Mărarul este o plantă anuală cu viață scurtă, care rezistă la temperaturi scăzute. Ea se seamănă toamna sau primăvara foarte devreme, direct în sol, la o adâncime de 2–3 cm. Necesită umiditate mai ales în timpul germinării semințelor.
Frunzele și semințele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică. Uleiul volatil de mărar conține calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu și sodiu, vitaminele A, B și C (toate în cantități considerabile). Acestea ajută la alungarea țânțarilor.
7.Regina nopții (Nicotiana alata)
Țineți-o aproape de locurile în care vă petreceți serile în grădină sau chiar și în casă, mai ales că miroase foarte frumos. Regina nopții este o plantă erbacee perenă, cultivată pe scară largă ca o plantă ornamentală.
Grădinarii o denumesc, de asemenea, tutun de ornament. Acesta este unul dintre cele mai parfumate tutunuri. Emite mirosuri bogat terpenoide sau izoprenoide (sabinene, beta-myrcene, limonen, trans-beta-ocimene) și benzenoide (metil benzoat, salicilat de metil) care o încadrează ca plantă cu efecte împotriva țânțarilor. Înflorește la sfârșitul verii.
8.Gălbenele (Calendula officinalis) – plante ornamentale
Gălbenelele sau florile minune au atât de multe efecte benifice. Gălbenele sunt o specie de plante de cultură anuală, rar bianuală, cu miros balsamic puternic. Gălbenelele pot fi cultivate pretutindeni în România, fără să apară probleme de climă sau de sol.
În terapii medicinale, gălbenelele se utilizează sub formă de infuzie, pentru uz intern în primul rând, pentru tratarea ulcerului și gastritelor, spun specialiștii. Preparatele fitoterapeutice din gălbenele sunt utile în tulburările de ciclu menstrual, în afecțiunile hepatice și afecțiunile biliare.
Principiile active din gălbenele se pretează pentru tratarea locală a plăgilor de diverse origini, a înțepăturilor de insecte, a degerăturilor și arsurilor, a infecțiilor localizate ale pielii, a plăgilor care se vindecă greu, în terapia acneei precum și pentru ameliorarea tenurilor uscate.
10.Mușcata (Pelargonium) – plante ornamentale
Cine nu are încă un ghiveci cu mușcate ar trebui să-și cumpere pentru că acestea au atât decorativ, cât și util. Țânțarii nu se împacă prea bine cu mirosul mușcatelor.
Pelargonium cum i se mai spune, este un gen de plante florale, cunoscut popular sub numele de mușcate, care înfloresc din primăvară până în toamnă. Recomandate sunt în special soiurile parfumate pentru îndepărtarea țânțarilor.