Planta cu "două feţe". Este un adevărat miracol
Înainte de 1989, această plantă era cultivată cu succes în ţara noastră. În prezent însă, planta "cu două feţe", cum i se mai spune ricinului, nu mai este cultivată aproape deloc.
Deşi este o afacere agricolă de succes, cu o rentabilitate peste medie, teama de necunoscut reprezintă unul dintre principalele motive pentru care mulţi fermieri sunt reticenţi în privinţa cultivării ricinului.
Din seminţele de ricin se extrage un ulei gălbui bogat în acizi graşi nesaturaţi, folosit de secole în scopuri terapeutice. Se spune că ricinul are peste 200 de utilizări în domeniile medical, farmaceutic şi cosmetic.
Iată câteva dintre proprietăţile sale medicinale:
- întăreşte sistemul imunitar (are efect antioxidant)
- combate afectiuni grave, precum Parkinson, scleroza multiplă, artrita, reumatismul
- este foarte eficient în tratarea problemelor dermatologice: inflamaţii, arsuri, acnee, eczeme, cearcane întunecate, riduri, degerături. Uleiul de ricin este un emolient natural care stimulează producţia de colagen şi elastină
- elimină constipaţia
- stopează căderea părului şi ajută la regenerarea acestuia
- atenuează durerile provocate de sciatică
- combate infecţiile, ajută la cicatrizarea ombilicului nou-născuţilor
- este foarte folosit în compoziţia produselor cosmetice, a săpunurilor, textilelor, medicamentelor, uleiurilor de masaj
- are un rol important în tratamentul ridurilor, întinerirea pielii şi diminuarea cearcănelor.
În plus, ricinul mai are un avantaj: este foarte puţin cultivat la ora actuală în România, ceea ce denotă o concurenţă redusă. Acesta este un argument puternic în favoarea demarării unei afaceri în domeniu. Dacă adăugam şi faptul că, de pe urma unei investiţii de cca 1.500 de euro se obţin în jur de 35.000 de euro, în condiţiile în care cultura presupune doar câteva lucrări periodice de întreţinere, sperăm că v-am convins să vă îndreptaţi atenţia către o investiţie în cultura de ricin.