”Planta asta mi-a omorât copilul. Vă rog, citiți cu atenție!”
Toată lumea are plante prin casă sau apartament, ca să nu mai vorbim de posesorii unor superbe grădini. Ceea ce nu ştie foarte multă lume este cât de otrăvitoare sunt unele dintre cele mai banale plante din jurul nostru.
Iată 4 plante din casa ta care te pot ucide şi cum să te fereşti de toxicitatea lor.
Dieffenbachia
Această plantă de apartament, asemănătoare cu ficusul este şi ea pe lista celor mai toxice plante din lume. Mestecarea oricărei părţi a plantei cauzează durere groaznică în gură şi gât, urmate de umflarea căilor aeriene, care poate duce la sufocare.
A devenit virală pe internet povestea micuțului Esteban, care a murit după ce a băgat în gură o frunză de Dieffenbachia. ”Fiul meu a murit din cauza acestei plante blestemate”, scria mama lui pe rețelele sociale. ”Va rog sa citiți cu atenție. Copilul meu a murit pentru că a pus în gură o frunză. I s-a umflat limba atât de tare încât s-a sufocat. Această plantă se găsește în multe case și birouri. Este letală. Poate să ucidă un copil în numai un minut, iar în adult în cinci minute.
Tisa (Taxus Baccata)
Una dintre cele mai otrăvitoare plante de grădină din zonele de munte, tisa este aproape în întregime otrăvitoare.
Numai fructele de tisă sunt mai puţin nocive. În Antichitate, extractul de tisă era folosit de vraci pentru avorturi, dar, de mutle ori, rezultatul era moartea mamei şi a copilului.
Rubarba (R. rhabarbarum)
Pe cât de gustoase sunt plăcintele cu rubarbă, pe atât de ucigătoare sunt frunzele acestei plante, destul de comună mai ales în Ardeal.
Indiferent dacă sunt crude sau gătite, frunzele de rubarbă provoacă celui care le mănâncă arsuri la nivelul gurii, convulsii, hemoragie internă, comă şi moarte.
Ciumăfaia (Datura stramonium)
Ciumăfaia este o specie de plante toxice din genul Datura, familia Solanaceae, cunoscută în popor ca iarba dracului, seminţele nebune, sau trompeta îngerilor.
Simptomele de otrăvire cu această plantă (înghiţirea unei bucăţi foarte mici din frunze sau tulpini este aproape fatală) sunt setea necontrolată, delirul, incoerenţa în vorbire, tulburări de vedere, comă şi chiar deces.
Sursa: unica.ro