MENIU

Planorul dispărut - 8 zile de căutări. Ipoteză sumbră de la Romatsa: de ce e imposibil de găsit

Haosul este cuvântul de ordine în operaţiunea de căutare a planorului dispărut, de săptămâna trecută. Deşi au fost mobilizaţi în teren peste 1.000 de jandarmi, polițiști, militari, salvamontiști și voluntari, cu aproape 200 de mijloace de intervenție și a fost utilizată chiar și o dronă performantă pentru misiunile de căutare a pilotului, autorităţile n-au reuşit încă să dea de nicio urmă. Între timp, fiul lui Mircea Crăciun a creat o pagină de Facebook în care îşi pune speranţele că îl va ajuta să ajungă la tatăl său, informează Realitatea TV.

Deşi autorităţile par să aibă situaţia sub control, tabloul operaţiunii scoate la iveală un şir lung de bâlbe. Spre exemplu, unii dintre jandarmii care au luat parte la căutare în zonele montane s-au accidentat pentru că nu erau pregătiţi pentru astfel de intervenţii.

Un alt episod care arată organizarea haotică a autorităţilor a fost după alarma falsă la 112, potrivit căreia au fost descoperite rămăşiţele pilotului Mircea Crăciun. Mulţi dintre salvatori s-au retras atunci, fără să aştepte o confirmare din partea colegilor lor care plecaseră în zona indicată în apel.

Familia pilotului încearcă acum pe toate căile să dea de urma lui Mircea Crăciun. Fiul acestuia a creat o pagină de Facebook pentru a aduna toate informaţiile care l-ar putea duce la tatăl său.

"Chiar dacă timpul este cumva împotriva noastră, noi vom continua căutările cu orice mijloace şi oricâte sacrificii. (...) Mircea Crăciun, omul-păsare, trebuie să se întoarcă la familia şi la prietenii lui. Natura ne-a arătat încă o dată că este mai puternică decât oricine. Însă, tot ea ne va arăta drumul către tatăl nostru”, este mesajul postat de fiul lui Mircea Crăciun.

Marți au fost efectuate căutări terestre pe trasee din judeţele Prahova, Argeş, Braşov, Vrancea, Buzău, Bacău, Covasna şi Harghita.

Lanțul erorilor

- Legea nu prevede obligativitatea sistemelor de detecţie pentru planoare
- Nu a fost declarat zborul nici la COAP, nici la Aeroclubul României
- Deşi s-a pierdut contactul radio, nimeni nu a anunţat
- Planoriştii nu sunt obligaţi să comunice planurile de zbor
- Directorul aerodromului a aflat de dispariţia planorului după nouă ore
- Niciun elicopter cu aparatură de termoviziune nu s-a ridicat de la sol pentru căutări
- Raed Arafat a anunţat abia în a cincea zi de căutări că va scoate pe teren două drone performante
- În zonele montane au fost trimişi jandarmi care nu aveau cursuri necesare căutării pe munte

Mai mult, conducerea Romatsa susţine că, din cauză că planorul s-a spart în bucăţi, găsirea acestuia este aproape imposibilă. potrivit directorului adjunct al Romatsa, Aleodor Frâncu, inexistenţa unui plan de zbor şi lipsa comunicaţiilor cu Aeroclubul Braşov, de unde a decolat pilotul Mircea Crăciun, au făcut ca zona de acoperire a căutărilor să fie mult prea mare, extinzându-se pe teritoriul a opt judeţe.

"Este regulă pentru toate zborurile private, nu au planuri de zbor. Acesta este şi farmecul zborului sportiv, că nu trebuie să fie subjugat unei reguli foarte stricte cum sunt celelalte zboruri. Acum depinde ce înţelegere a avut pilotul cu aeroclubul, zburând de atâta timp şi fiind un pilot bun, dacă se duce pe o termică cu un planor şi vrea să stea mai mult, probabil că a spus că va vorbi prin telefon sau prin staţie cu cei de la aeroclub. Întotdeauna când se întâmplă ceva trebuie să găsim vinovaţi, dar nu există un domeniu unde să nu fie riscuri care nu au neapărat în spate un vinovat. Aici, omul acesta avea responsabilitatea lui. Când a plecat trebuia să aibă o discuţie cu cel care l-a tractat în spaţiu. Căutarea extinsă în opt judeţe ar putea fi cauzată de apelurile primite la 112. Probabil că au fost foarte multe informaţii de la oameni care susţin că au văzut un fel de planor, un fel de paraşută şi atunci eşti obligat să te duci peste tot unde primeşti o informaţie, pentru că nu ai cum să ştii dacă este falsă sau bună. Am înţeles că era un aparat nou, care avea o tehnologie sofisticată. Fiind planor, este posibil să fi căzut undeva şi să se fi spart în bucăţi şi să nu mai poţi să-l găseşti. Dacă a picat într-o pădure unde s-a făcut bucăţi, nu mai poţi să vezi nimic, nu este ca un avion din metal, ca să mai rămână ceva din el”, a declarat Aleodor Frâncu, director adjunct al Romatsa, pentru ziarul Ring.

În seara zilei de 6 august, în jurul orei 21,50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost sesizat de ROMATSA despre faptul că un planor, care a decolat în jurul orei 12,30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Raed Arafat: În Franţa au găsit acum un planor care se prăbuşise în urmă cu trei ani