Plan roșu de intervenție, la Spitalul COVID Târgu Cărbunești: instalația de OXIGEN s-a stricat - pacienții, evacuați. 3 DECESE confirmate
Planul roșu de intervenție a fost activat, vineri, la spitalul Târgu Cărbunești, din Târgu-Jiu, județul Gorj, după ce instalația de oxigen s-a stricat. Aproximativ 150 de pacienți sunt transferați, în prezent, la alte spitale. Pe secția de Terapie Intensivă se aflau, internate în stare gravă, 15 persoane. Trei pacienți au murit însă, momentan, nu se poate stabili cu exactitate dacă decesele au survenit din cauza incidentului. Toți pacienții de la ATI sunt în stare gravă. Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
Situație alarmantă, la Spitalul Târgu Cărbunești, din județul Gorj, după ce instalația de oxigen a cedat. În unitatea medicală, suport Covid, sunt internate peste 150 de persoane, dintre care 15 pe secția de Terapie Intensivă, în stare gravă.
Trei persoane au decedat. Este vorba despre trei pacienți internați în stare gravă pe secția de Terapie Intensivă. Potrivit informațiilor transmise de către reprezentanții spitalului, pacienții nu au rămas niciun moment fără oxigen. Urmează să se stabilească dacă decesele au legătură cu defecțiunea tehnică. Victimele sunt trei femei de 55, 76 și 79 de ani.
Potrivit unui anunț al Serviciului pentru Telecomunicații Speciale (STS), la Serviciul de Urgență 112 s-a primit un singur apel, la ora 07:32:49.
Conform Metodologiei privind cooperarea agențiilor specializate de intervenție și a altor entități cu competențe în domeniu, pentru preluarea și gestionarea urgențelor primite prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, apelul a fost procesat, indexat și transferat către următoarele agenții de intervenție competente:
•Dispeceratul ISU Gorj – ora 07:33:14;
•Dispeceratul SAJ Gorj - ora 07:33:12.
Ministerul Sănătății: 80-90 de pacienți necesită suport de oxigen
"Din primele informații deținute, la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI. La unitatea sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora", informează ministerul.
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a discutat cu șeful DSU, Raed Arafat, și cu directorul DSP Gorj, iar o echipă a DSP Gorj se află la fața locului.
În prezent, o secție din Spitalul Târgu Jiu este evacuată, pentru a putea prelua pacienții transferați.
"A apărut o defecțiune la stația de oxigen a spitalului din Târgu Cărbunești. A fost activat planul roșu de intervenție. Toate forțele și mijloacele au fost direcționate la fata locului. Sunt identificate sursele de oxigen disponibile de la celelalte spitale din județ pentru a fi redistribuite către spitalul din Târgu Cărbunesti. A fost solicitat sprijin din județele învecinate. În acest moment, o parte din pacienți sunt transportați cu ambulantele către alte spitale!", transmite ISU Gorj, citat de realitateadegorj.net.
Radu Țincu, despre incidentul de la Spitalul COVID Târgu Cărbunești: Astfel de incidente pot să apară pentru că este un consum de oxigen fără precedent în istoria României
Raed Arafat: Colegii fac tot posibilul să nu avem consecințe la această urgență
"Situația este cauzată de o defecțiune tehnică la stocatorul de oxigen care aparține, pe contract, de o firmă care a fost anunțată să vină să facă reparațiile. La fața locului au fost trimise 11 ambulanțe SMURD, 3 ambulanțe SMURD pentru victime multiple, 4 ambulanțe. Peste 60 de butelii de oxigen au fost mobilizate acolo. Pacienții probabil vor fi transferați temporar la spitalul din Târgu Jiu. Cu siguranță spitalul a intervenit cu personalul lui pentru respirație manuală. Colegii fac tot posibilul să nu avem consecințe la această urgență", a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, secretarul de stat Raed Arafat.
Beatrice Mahler, managerul Spitalului "Marius Nasta", din Capitală: Astfel de evenimente cu risc major pentru viața pacienților sunt posibile
"Este important ca spitalul să aibă rezerve de oxigen în butelii. Suntem într-o situație extrem de dificilă, în care asigurarea acestor rezerve este dificilă, dar extrem de importantă (...) Astfel de evenimente cu risc major pentru viața pacienților sunt oricând posibile. Soluția o reprezintă prezența unor rezerve fixe care sa asigure suplimentarea cu oxigen în situații de criză", a declarat Beatrice Mahler, într-o intervenție la Realitatea PLUS.