Plăcinta cu dovleac. Care este ingredientul secret pentru cel mai pufos aluat
Plăcinta cu dovleac Care este ingredientul secret pentru cel mai pufos aluat.
Plăcintă cu dovleac
Placinta cu cartofi dulci este o rețetă ideală atunci când alegeți să mâncați ceva bun și hrănitor. Iată cum se prepară.
Pentru zilele când nu știți ce să pregătiți și vreți să mâncați ceva gustos, care se face ușor și vă este la îndemână, vă recomandăm o rețetă de plăcintă de cartofi dulci. Se poate servi atât ca aperitiv, cât poate constitui și un fel de mâncare.
Pregătirea acestui preparat nu necesită multă îndemânare și nici mult timp. De asemenea, nu aveți nevoie de multe ingrediente pentru această plăcintă de cartofi dulci, se face la cuptor, iar rezultatul este delicios.
Ingrediente:
- o bucată de dovleac;
- 2 ouă;
- 1 cană de făină integrală;
- 1 legătură de ceapă verde (sau 1 ceapă uscată);
- 1 ceaşcă de lapte (poate fi şi lapte bătut);
- 1 praf de copt;
- un varf de linguriță de scorțişoară (opțional);
- sare, piper (după gust);
- 1 cub de unt pentru uns.
Chiftele din cartofi. O rețetă de post, sănătoasă și gustoasă. Ce ingrediente secrete îi conferă gustul aparte
Trucuri pentru un aluat fraged
Folosește iaurtul și untul foarte reci, chiar ușor congelate pentru că temperaturile scăzute previn topirea grăsimii, ceea ce contribuie la obținerea unui aluat fraged și pufos.
acă nu ai iaurt, îl poți înlocui cu smântână sau lapte bătut, care au un conținut similar de grăsime și aciditate. Kefirul este, de asemenea, o alternativă bună.
Este unul dintre acele aluaturi care nu necesită o frământare excesivă. Amestecă doar cât să încorporezi ingredientele.
După ce termini de frământat, lasă aluatul să se odihnească la frigider cel puțin 30 de minute înainte de a-l folosi. Acest pas ajută la relaxarea glutenului și face aluatul mai ușor de întins.
Rețetă de aluat fraged pe bază de iaurt
Pentru preparatele dulci, poți adăuga în aluat vanilie, puțin mai mult zahăr și unt topit. Chiar dacă aluatul nu crește în primele 30 de minute, nu te îngrijora pentru că va crește în timpul coacerii.
Ingrediente
- 250 g făină
- 100 g unt rece (de la frigider)
- 100 g iaurt (de preferat iaurt grecesc sau alt iaurt gras)
- 1 lingură zahăr (opțional, pentru preparate dulci)
- 1 praf de sare
- 1/2 linguriță praf de copt (opțional, pentru un aluat mai pufos)
Cu ce poți înlocui zahărul. Alternative sănătoase
Mod de preparare:
Untul scos din frigider și se taie în cubulețe mici. Untul trebuie să rămână rece pe tot parcursul preparării aluatului. Într-un bol mare, se cerne făina și se adăugă sarea, zahărul (dacă este necesar) și praful de copt. Se amestecă bine pentru a omogeniza ingredientele.
Se folosește o furculiță sau o spatulă pentru a începe să se amestece ușor ingredientele până se formează un aluat omogen.
Se frământă aluatul rapid, dar nu exagerat, doar cât să se lege ingredientele. Dacă aluatul este prea lipicios, se poate adăuga puțină făină suplimentară.
Se învelește aluatul în folie alimentară și se lasă la frigider timp de 30 de minute. Acest pas ajută la relaxarea glutenului și la obținerea unui aluat mai fraged.
După ce a stat la frigider, se scoate și se întinde cu un sucitor pe o suprafață ușor înfăinată. Se urmează în continuare pașii rețetei, în funcție de preparatul la care este folosit aluatul.
Mod de preparare placinta cu dovleac:
Dovleacul se curăță, se spală, se rad pe răzătoarea mare și se așează într-un vas. Peste el se adaugă ceaşca de lapte, făina, ouăle şi praful de copt și se amestecă. Ceapa se toacă mărunt şi se adaugă împreună cu sarea ş piperul şi se amestecă până se omogenizează. Pentru cine vrea un plus de savoare adaugă şi scorțişoara.
Într-o tavă pentru cuptor se pune o foaie de copt şi se unge cu unt. Se ia compoziție în mâini şi se modelează plăcinte de mărimea unei palme, ca la pârjoale şi se aşează în tavă. Este bine să nu fie foarte groase, pentru a putea să se pătrundă fără să se ardă pe dinafară.
Tava se bagă la cuptorul încins în prealabil. După circa 20 de minute se scoate tava și cu ajutorul unei spatule se întorc plăcintele pe partea cealaltă, după care se mai introduce pentru circa 20 de minute la cuptor, până când se rumenesc acestea.
După ce se scot din cuptor se pot consuma atât calde, cât și după ce se răcoresc. Se pot servi stropite cu smântână sau pentru cine preferă cu hrean ras.