MENIU

Piloții ruși care au doborât drona americană MQ-9 Reaper, premiați de Serghei Șoigu. Subiectul este, în continuare, înconjurat de controverse

Dronă/ Captură foto

Piloții ruși care au provocat, marți, prăbușirea dronei MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre au primit premii de stat din partea Ministerului rus al Apărării.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a înmânat distincții de stat piloților avioanelor Su-27 care au provocat prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră pentru „prevenirea încălcării granițelor zonei de operațiuni speciale" de către avionul fără pilot, relatează agenția rusă de presă RIA Novosti, potrivit HotNews.ro.

Coliziunea dintre avioanele de vânătoare rusești Su-27 și drona americană a avut loc la aproximativ 40-50 de mile nautice la sud-vest de Crimeea, deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, a declarat joi Forțele Aeriene ale SUA.

Rusia a acuzat SUA că a încălcat spațiul aerian pe care susține că l-a creat pentru „operațiunea lor militară specială” în Ucraina - o denumire pe care SUA nu o acceptă. Oficialii au mai spus că Rusia nu a comunicat o astfel de restricție a spațiului aerian.

Noile imagini publicate joi de Pentagon arată cum avioanele de vânătoare rusești se apropie rapid de dronă, turnând combustibil pe ea și părând să avarieze elicea dronei.

SUA au fost nevoite să doboare drona deasupra Mării Negre după ce impactul a făcut-o efectiv inoperabilă, au declarat oficialii.

Ministerul rus al Apărării susține că că limitele zonei au fost comunicate tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicate în conformitate cu normele internaționale, scrie TASS.

Statele Unite cred că Rusia a recuperat din Marea Neagră unele resturi de la drona de supraveghere americană doborâtă, a declarat pentru CNN un oficial american familiarizat cu această chestiune.

Oficialul a descris resturile recuperate ca fiind bucăți de fibră de sticlă sau bucăți mici ale dronei MQ-9 Reaper.

Citește și Rusia a recuperat mici fragmente ale dronei americane prăbuşite în Marea Neagră - Anunțul SUA

Mai multe articole despre:
piloti piloti rusi drona drona americana