MENIU

"Guvern în exerciţiu, declar PIERDUTE peste 400.000 locuri de muncă"

<p>Ai fost concediat de la jobul anterior? Cum explici asta la interviu</p>

Creşterea economică peste aşteptări de anul trecut nu s-a reflectat şi într-o redresare a pieţei muncii: salariile au fost majorate nesemnificativ, numărul de angajaţi din economie a crescut doar cu 50.000 de persoane (până la 4,36 milioane de persoane în ianuarie 2014), iar şomajul a rămas la un nivel de peste 7%.

Companiile au făcut 35.000 de noi angajări în ianuarie 2014, „soldul" salariaţilor din economie la începutul acestui an fiind de 4,36 de milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), prezentate într-o analiză a Ziarului Financiar.

Totuşi, economia mai are de recuperat peste 400.000 de locuri de muncă „pierdute" în anii de criză, însă firmele au fost prudente în materie de noi angajări şi au preferat să rămână pe o structură de personal „subţiată".

Tendinţa de creştere a  efectivelor de personal nu va dura pe tot parcursul anului decât în anumite sectoare eco­nomice, spun specialiştii în recrutare.

„Observăm o scădere a numărului de noi angajări per ansamblu, iar com­paniile care fac angajări caută mai ales specialişti, care nu reprezintă recrutări de volum, în timp ce majoritatea celor fără loc de muncă au lucrat în producţie, sector în care nu doar că nu se fac an­gajări, dar în care încă se fac conce­dieri", a spus Oana Datki, managing partner pentru Europa de Sud-Est al firmei de recrutare şi con­sultanţă în resurse umane Consulteam. 

Ea a mai spus că cele mai multe angajări se fac în IT şi outsourcing, iar o altă tendinţă de pe piaţă este că se fac din ce în ce mai puţine înlocuiri, în sensul că, atunci când se vacantează un post, atribuţiile angajatului care a plecat se împart pentru restul angajaţilor. 

„Proiecte de investiţii nu prea mai sunt, afacerile nu au crescut pe măsura aşteptărilor, aşa că nici un volum mare de noi angajări nu se mai justifică", a mai spus Datki. Mai multe aici.

 

Mai multe articole despre:
null