MENIU

Philae, robotul instalat pe o cometă, s-a trezit: "Buna, Pamant! Ma auzi?"

Robotul Philae, instalat anul trecut în iarnă pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, s-a trezit sâmbătă noapte și i-a contactat pe oamenii de șltiință de pe Terra. "Buna, Pamant! Ma auzi?", a transmis robotul, potrivit lui Jean-Yves Le Gall, președintele CNES - Agentia Spatiala Franceza, citat de AFP. 

Oamenii de știință spun că au recuperat semnale de la robot timp de 2 minute și 40 de date. Agentia Spațială Europeană anunțase încă de la începutul anului că la vară ar putea restabili legătura cu robotul Philae,  care a fost plasat pe 12 noiembrie de sonda Rosetta pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, o premieră în domeniu, care a atras atenția întregii lumi.

Deoarece a aterizat într-o zonă întunecată, Philae a putut comunica cu baza pentru doar 60 de ore, înainte ca bateriile sale solare să se descarce. 

Philae foloseste pe post de releu antenele de la bordul satelitului mama Rosetta care preiau datele si le transmit mai departe catre reteaua de statii de sol Estrack apartinand ESA, anunță spacealliance.ro.

Fereastra de comunicatie de sambata seara, desi scurta, a confirmat ca robotul se afla in stare buna de functionare, in pofida unei lungi perioade de hibernare.

Reactivarea lui Philae este asteptata de specialisti de ceva vreme (inca de pe 12 martie aparatura de la bordul lui Rosetta a fost pregatita sa detecteze orice activitate la sol), insa incercarile de a lua legatura cu el au fost pana acum sortite esecului.

Rosetta a intrat intr-o orbita stabila in jurul cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko pe 6 august 2014, devenind primul satelit din istorie ce reuseste sa se inscrie intr-o traiectorie sincrona cu un astfel de obiect, insotindu-l de aproape pentru observatii amanuntite.
Oarecum paradoxal, pentru ca desi cometele au fost studiate inca de mult timp de astronomi (in prezent sunt cunoscute peste 5100 de comete), dificultatile tehnologice au facut imposibil acest lucru pana atunci.

Pe 12 noiembrie Philae se desprindea de nava mama Rosetta si cobora direct la suprafata cometei. Au fost cateva probleme pentru ca ancorarea robotului nu a decurs conform planului, acesta alunecand intr-o regiune umbrita. Acesta a fost si motivul pentru care, lipsite de lumina solara, bateriile lui Philae s-au consumat dupa circa 60 de ore de functionare, robotul oprindu-si comunicatia pe 15 noiembrie la 00:15 GMT.

Din fericire 67P/Churyumov-Gerasimenko calatoreste insa intr-o orbita heliocentrica si pe masura ce se apropie de Soare (astazi ne aflam la 59 de zile de periheliu) lumina sa va patrunde in toate craterele de la suprafata, inclusiv regiunea unde se afla Philae, reincarcand bateriile robotului si readucandu-l la viata.
Stirea de astazi este cu atat mai imbucuratoare pentru oamenii de stiinta cu cat atat Rosetta cat si Philae sunt indispensabile pentru o buna observare a fenomenelor fizice si chimice ce afecteaza cometa in trecerea ei pe langa Soare.

Mai multe articole despre:
robot cometa Rosetta Philae