MENIU

Pfizer vs. Moderna. Ce spun specialiștii despre cele două vaccinuri. ASEMĂNĂRI și DEOSEBIRI

Pfizer vs. Moderna. CUM se aseamănă și cum se deosebesc cele două vaccinuri anti-COVID

În Uniunea Europeană au fost aprobate condiționat două vaccinul împotriva COVID-19. Unul este cel al companiei americane Pfizer BioNTech, iar cel de-al doilea al firmei americane Moderna. Medicul Marius Geantă a explicat pentru RRA diferențele și asemănările dintre cele două seruri.

Una dintre diferențele între cele două vaccinuri este vârsta minimă la care este administrat: pentru Pfizer/BioNTech este de 16 ani, iar pentru Moderna de 18 ani.

Marius Geantă, președintele Centrului pentru inovație în Medicină : „Cele două vaccinuri se bazează pe aceeași tehnologie, ARN mesager. Se știe că ANR mesager este extrem de fragil și acesta trebuie îmbrăcat într-o picătură de grăsime care să îi permită ARN-ului mesager să reziste până este administrat și apoi să îi permită să intre în celulă și să își facă funcția. Se știe că vaccinul Pfizer are nevoie de o temperatură de minus 80 de grade, cel de la Moderna are nevoie de o temperatură de minus 20 de grade. Ambele se administrează în două doze. În cazul vaccinului Pfizer distanța dintre doze este de trei săptămâni, în cazul vaccinul Moderna este de patru săptămâni. O persoană care se vaccinează cu vaccinul Pfrizer va trebui să aștepte aproximativ 28-29 de zile până să aibă imunitate, iar la vaccinul Moderna știm că acest interval de timp este de 42 de zile.”
 
Conform sursei citate, medicul Marius Geantă a mai adăugat că eficacitatea vaccinurilor este asemănătoare - 94-95%, iar în cazul vaccinului Moderna există datele privind persoanele care suferă de boli cronice și la care eficacitatea este 91%.
Mai multe articole despre:
vaccin anti-coronavirus