MENIU

Pfizer REDUCE livrările de vaccin în mai multe țări europene. Andrei Baciu, ANUNȚ despre situația României

coronavirus Foto: Pixabay.com

Grupul farmaceutic american Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra săptămâna aceasta unor state membre ale UE. Printre acestea se află și țara noastră, aflată în plină campanie de vaccinare, numărul celor vaccinați fiind în creștere de la o zi la alta.

 

Care este situația în România. Câte doze de vaccin va primi țara noastră în următoarea perioadă

România a obținut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână, cealaltă jumătate fiind alocată treptat până la sfârșitul lunii martie, astfel că livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al sănătății, Andrei Baciu.

România se află în prezent în plină campanie de vaccinare, ca și alte țări din UE, trendul din ultima săptămână fiind ascendent. Țara noastră raporta joi a patra zi de creștere constantă a vaccinărilor de peste 30.000 pe zi, astfel că în ultimele patru zile, numărul celor vaccinați pe zi a crescut cu 10.000. Cel mai mare număr a fost înregistrat astăzi - 39.712. Până joi, la ora 18.00, se vaccinaseră, în total, 348.096, în nici o lună de la începerea oficială a campaniei de vaccinare - 26 de zile.

Care este situația livrărilor în alte țări

Situația este similară în Polonia, țară care luni a primit doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din ceea ce așteptau autoritățile de la Varșovia.

Guvernul ceh se pregătește pentru o reducere a livrărilor care să se întindă pe mai multe săptămâni, astfel că a decis să încetinească programul de vaccinare tocmai când a început să administreze și doza de rapel.

"Trebuie să ne așteptăm la o reducere a numărului de programări la vaccinare în următoarele trei săptămâni", a declarat joi ministrul ceh al Sănătății, Jan Blatny, adăugând că Pfizer a redus livrările cu 15% în cursul acestei săptămâni și cu până la 30% pentru următoarele două săptămâni.

Pfizer/BioNTech NU a comentat situația reducerii livrărilor de doze de vaccin împotriva COVID-19. Italia amenință cu acționarea grupului în justiție

Pfizer și partenerul german BioNTech nu au dorit să comenteze situația, reluând comunicatul transmis săptămâna trecută, în care anunțau o reducere a livrărilor pe măsură ce extind producția în Europa.

În condițiile în care guvernele din Europa încă nu și-au revenit de pe urma anunțului privind reducerea surprinzătoare a livrărilor, oficialii subliniază că aceste reduceri le subminează eforturile de a-și vaccina cetățenii și a combate o pandemie care a provocat decesul a peste două milioane de persoane. Miercuri, autoritățile italiene au amenințat că vor demara acțiuni în justiție împotriva Pfizer.

În Ungaria, unde autoritățile și-au dat aprobarea pentru utilizarea vaccinului produs de grupul britanic AstraZeneca și a celui dezvoltat de grupul rus Sputnik V, înainte de o decizie a Autorității Europene din domeniul medicamentelor, un oficial guvernamental a cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru a se asigur că atât Pfizer cât și alți producători de vaccinuri respectă calendarul de livrări convenit.

Câte doze de vaccin a comandat Comisia Euroepană

Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer și BioNTech, adică un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populația blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.

Deși UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna au fost aprobat până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor.

EMA examinează în prezent documentația pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford și a anunțat că o decizie privind acordarea Autorizației de Comercializare Condiționată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP).