MENIU

Pfizer începe testarea vaccinului anti-Covid la copiii de sub 12 ani

Vaccin anti-Covid pentru copiii de sub 12 ani

Compania Pfizer a anunțat, marți, că mai face un pas în testarea vaccinului pe care l-a dezvoltat împotriva Covid-19 și pentru copiii de sub 12 ani, după ce a folosit o doză mai mică din serul său într-o etapă anterioară a studiilor clinice.

Pe baza siguranţei, toleranţei şi a răspunsului imunitar generat la cei 144 de copii cuprinşi în studiile de fază 1 ale vaccinului său administrat în două doze, Pfizer a spus că va testa o doză de 10 micrograme la copiii cu vârste între 5 şi 11 ani şi 3 micrograme pentru grupa de vârstă 6 luni până la 5 ani.

În noua etapă, la studiu vor participa până la 4.500 de copii în peste 90 de unităţi medicale din Statele Unite, Finlanda, Polonia şi Spania, a precizat compania.

Până acum, în UE, SUA și Canada a fost aprobat vaccinul Pfizer pentru copiii de peste 12 ani. Doza administrată este aceeaşi ca şi în cazul adulţilor: 30 de micrograme. Vaccinul se administrează în două doze, la un interval de 21 de zile. 

Vaccinarea copiilor şi a tinerilor este considerată un pas important în vederea atingerii ”imunităţii de turmă” şi încetinirea pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă din Statele Unite, Israel şi nu numai studiază posibilitatea unei legături între cazuri de inflamaţie cardiacă şi vaccinuri pe baza ARN mesager, în special în rândul bărbaţilor tineri. Atât serul Pfizer, cât şi cel Moderna folosesc tehnologia ARN mesager, notează Agerpres. Cazurile au fost în general uşoare şi de scurtă durată. Pfizer a precizat că a aflat despre cazurile de miocardită raportate în Israel şi că nu a fost stabilită nicio legătură cauzală cu serul produs de companie.