Petre Roman: ”Nici astăzi nu știu cum au ajuns minerii în București.” Detalii exclusive despre implicarea Securității
Petre Roman a vorbit miercuri, în exclusivitate la ”Culisele statului paralel” de la Realitatea Plus, despre Mineriadă. Fostul premier a povestit firul evenimentelor și a subliniat că venirea minerilor la București a fost un semnal că se dorește dărâmarea Guvernului. Despre cum au ajuns aceștia în capitală, Roman susține că nu știe nici astăzi.
Petre Roman a explicat că intenția sa a fost deblocarea traficului și că negocierile cu protestatarii s-au desfășurat în această direcție.
”Nu a fost intervenția dictată de cel care era ministru de Interne, era cerută insistent pentru că, după multe luni de trafic întrerupt complet pe cea mai intensă arteră a Capitalei, chiar în dreptul Universității, situația devenise extrem de complicată. În 26 mai, în România a avut loc un cutremur destul de puternic, care a zguduit multe clădiri și foarte mulți oameni au solicitat ambulanțe. Cei care se mai aflau în Piață nu au permis trecerea ambulanței, asta mi s-a părut din cale-afară! Robu, procurorul Republicii, după ce am dat curs cererii ministrului Chițac... procurorul a cerut oficial realizarea intervenției prin care să se restabilească traficul. Nu era vorba, cum s-a spus incorect, de a înlătura protestatarii, nu, ci de restabilirea traficului care era imperios necesară. Dovadă că asta era intențiea mea este că pe 11 iunie a avut loc în fața Guvernului o manifestație - eu nu eram acolo, ci la o discuție cu președintele Iliescu - în acel moment m-a sunat Anton Vătășescu, primul meu adjunct, și m-a întrebat ce e de făcut. I-am spus să primească o delegație a manifestanților, i-au primit, au discutat și au convenit cum să procedeze, în direcția restabilirii traficului. Din păcate, după ce delegația s-a întors, Asociația 21 s-a opus vehement și acordul a fost denunțat. E limpede că, dacă acordul ar fi fost menținut, nu s-ar mai fi întâmplat ce s-a întâmplat în 13-15 iunie.
Pe 13 iunie a fost atacat sediul Poliției, televiziunea, au fost și morți. În dimineața zilei de 14, foarte devreme, ne-am trezit cu 8.000 de mineri în București și cu imaginile infernale și apoi cu asaltul asupra sediilor partidelor.
Eu i-am spus lui Chițac să acționeze într-un mod profesionist. Acțiunea forțelor de poliție din 13 a fost neprofesionistă, s-a văzut clar slăbiciunea acestor forțe și a fost și ilegală, deci neconformă cu ce cerea procurorul: au fost luați oameni fără mandat. Însă pe 13 iunie, când s-a spus ”să mergem la Poliția Capitalei pentru că acolo ar fi fost oameni arestați”, ceea ce era fals, un grup de oameni care erau pregătiți cu cocktail-uri Molotov au incendiat sediul Poliției. După atac au intrat înauntru, au forțat, au pus mâna pe arme și au luat din arhivă dosarele împotriva unora dintre cei care au pătruns acolo, dosare legate de grave infracțiuni. De acolo s-au dus la sediul M.A.I. unde au procedat tot atât de brutal, i-au dat foc și s-au dus la televiziune. În total, în ziua de 13 iunie au murit șase oameni, din care trei de glonț. Aceste cazuri au fost judecate în Justiție și s-au operat condamnări. În seara zilei de 13 iunie, președintele Iliescu a avut o intervenție la televizor în care a spus că manifestările sunt huliganice, a doua zi ne-am trezit cu cei 8.000 de mineri.
13-15 iunie sunt două momente diferite: 13 iunie și Mineriada propriu-zisă”, a spus fostul premier.
Petre Roman a subliniat că nici astăzi nu știe cine a chemat minerii și susține că venirea acestora la București a fost pentru el semnul că se dorește schimbarea Guvernului. Fostul premier spune că totul a fost pus la cale de Securitate.
”Cum au ajuns minerii la București nici astăzi nu știu.
Cine le-a pus la dispoziție trenurile a fost în Valea Jiului, o conducere, un prefect a organizat acest lucru. Cert este că, din punctul meu de vedere, venirea minerilor în București era semnalul că se încerca dărâmarea Guvernului.
A fost și una și alta. Întâi, acțiunea (forțelor de ordine - n.red) a fost pregătită prost, neprofesionist, cu utilizarea unora care nu aveau niciun fel de experiență, și a fost în același timp și o intenție de a destabiliza, ceea ce am spus și în 16 iunie. În mod clar a fost intenția unor cadre ale securității care au găsit că e momentul să-și arate din nou modul în care pot provoca haos, dezordine, astfel încât tot ei să fie chemați să rezolve situația”, a mai spus fostul premier.