MENIU

Peste 92% dintre bicicletele furate nu mai sunt recuperate. Bucureştiul, pe primul loc pentru hoţi

Aproximativ 92% dintre bicicletele furate în România nu mai ajung, niciodată, înapoi la proprietari, chiar dacă aceştia au raportat furtul la poliţie, arată un studiu realizat de o companie de brokeraj în asgiurări.

Studiul, desfășurat în perioada 6-20 mai, arată că la mai mult de jumătate (50,4%) din cei aproape 1.000 de respondenți li s-a furat bicicleta cel puțin o dată. Deși marea majoritate a păgubiților au raportat furtul bicicletei la Poliție, pe Facebook și pe forumuri specializate, mai mult de o treime (33%) au preferat să nu facă nimic. Asta în condițiile în care aproape jumătate din bicletele furate aveau o valore cuprinsă între 500 și 2.000 de ron.

Opțiunile pentru protejarea bicicletei rămân împărțite în continuare între antifurt (54,3%) și asigurare (37%), în timp ce marea majoritate a bicicliștilor participanți la studiu (72,9%) sunt de acord că, în România, nu se adoptă toate măsurile necesare pentru a combate furturile de biciclete.

Șansa de a rămâne fară bicicletă crește dacă aceasta are culoarea negră sau albastră și dacă bicicleta este utilizată frecvent sau zilnic, iar Bucureștiul rămâne în topul preferințelor pentru hoții de biciclete, cele mai vizate zone fiind Piața Romană , Universitate, Militari și Pantelimon.

De asemenea, potrivit studiului, cele mai multe biciclete sunt furate din scările de bloc (39,5%), spațiul public (26,7%), din curți (13,3%) sau garaje (4,5%), iar anotimpurile preferate sunt primăvara (31,7%) și vara (47,9 %).

Chiar dacă este zi, sau bicicleta prezintă un sistem antifurt, acest aspect nu i-a împiedicat pe hoți să fure: peste 57% dintre furturi au loc în timpul  zilei, iar în 69,5% din cazuri bicicletele aveau sisteme antifurt.

Studiul a fost realizat de compania de brokeraj de asigurări, cu sprijinul agenţiei Promocrat şi al bloggerilor specializaţi în ciclism.