Peste 90 de suspecți de terorism, identificați în România
România nu modifică gradul de alertă antiteroristă. Evenimentele din Franţa nu aduc ameninţări siguranţei naţionale, spun oficialii.
Deşi numărul suspecţilor identificaţi în România este în creştere, țara noastră are în continuare reputaţia unuia dintre cele mai sigure state din lume, potrivit Digi24.ro.
Peste 90 de suspecţi de terorism au fost identificaţi în ultimii cinci ani de ofiţerii de la Serviciul Român de Informaţii și Direcţia pentru Combaterea Terorismului.
Mulţi dintre ei sunt transfugi care au cerut azil în România. La puţin timp după stabilirea în România, anchetatorii au descoperit că erau implicaţi în acţiuni teroriste. De cele mai multe ori, suspecţii se ocupă de finanţarea grupărilor extremiste din Orientul Mijlociu, cu ajutorul unor firme fantomă înfiinţate în România.
„Sub masca unui transfug poți găsi oricând o persoană teroristă", spune Costin Georgescu, fost director al SRI.
În 2012, România era vizată de primele ameninţări directe ale unui şeic extremist. Omar Bakri spunea atunci că ţara este ţintă a teroriştilor doar pentru că trimite soldaţi în Afganistan. Ameninţările aveau greutate: veneau după un atentat terorist comis în Bulgaria.
„Din cauza trupelor sale din Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria devine o ţintă legitimă. Noi credem că putem face atentate în inima Bulgariei. Putem să facem acest lucru şi în România şi în alte state", spunea Omar Bakri.
Riscul atentatelor teroriste din România este clasificat pe baza unui cod de culori, la fel ca şi în Franţa. Verde înseamnă că nu există niciun pericol, portocaliu şi roşu indică risc ridicat, respectiv nivel critic.