MENIU

Peste 82,5 milioane de vaccinuri anti-Covid, administrate în lume. Ce loc ocupă România în topul vaccinărilor

Vaccin anti-Covid19

Cea mai mare campanie de vaccinare din istoria omenirii este în plină desfășurare. Vorbim despre campania de vaccinare anti-Covid. În prezent, peste 82,5 milioane de doze de vaccin contra viruslui SARS-CoV-2 au fost administrate în 59 de țări. Rata medie a vaccinării a ajuns la circa 3,95 milioane de doze pe zi.

Aflate pe prima poziție la nivel mondial atât în ceea ce privește numărul de persoane infectate cu COVID-19, cât și cel al deceselor, Statele Unite ale Americii au început campania de vaccinare pe data de 14 decembrie cu angajații din sănătate, până în prezent fiind adminsitrate 25,6 milioane de doze, potrivit datelor colectate de Bloomberg de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Numai în ultima săptămână, au fost administrate 1,21 milioane de doze de vaccin pe zi. 

SUA sunt urmate, din punct de vedere al numărului de vaccinuri efectuate, de țări precum China - cu 23 de milioane de doze administrate, Marea Britanie - cu 7,6 milioane de doze și Israel - 4,2 milioane de doze. 

România nu lipsește nici ea din top. Astfel, țara noastră se află pe poziția numărul 17, cu puțin peste 570 de mii de doze făcute. Datele sunt confirmate și Comitetul Național de Vaccinare Anti-Covid, care a anunțat, la raportarea de ieri, că numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech începând cu data de 27 decembrie 2020 a ajuns la 570.704, la un număr de 513.429 persoane. Dintre acestea, 456.154 persoane au fost vaccinate cu 1 doză, iar 57.275 persoane vaccinate cu 2 doze.

Vaccinul produs de compania americană Pfizer/BioNtECH este în momentul de față aprobat pentru a fi utilizat în America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu, campania de vaccinare derulându-se în cel puțin 59 de state. 

S-a demonstrat faptul că dozele de vaccin Pfizer, precum și cele ale Moderna au o eficiență de 95% în lupta cu COVID-19, lucru dovedit în urma testelor clinice efectuate pe zeci de mii de voluntari.

În plus, vaccinul produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford a obținut prima sa autorizare pe data de 30 decembrie, din partea Marii Britanii. 

Alte state au demarat campania de vaccinare antiCovid mult mai devreme decât cele amintite mai sus. În această situație se află China și Rusia, care au autorizat propriile lor vaccinuri la finalul verii anului trecut, mai exact în lunile iulie și august.