Peste 7.000 de infectări cu tulpini ce determină îngrijorare, inclusiv OMICRON, raportate în România - Câte decese au urmat. Document
Ultimele date oficiale despre răspândirea noilor variante de coronavirus în România au fost prezentate marți de Institutul Național de Sănătate Publică într-un nou raport, elaborat de Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor.
Conform INSP, până acum au fost confirmate 7.013 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care: 1.722 cu varianta Alpha, 11 cu varianta Beta, 23 cu Gamma, 5.249 de cazuri cu varianta Delta şi 8 cu Omicron.
Cazuri confirmate cu varianta Delta
- Până la data de 12 decembrie 2021 au fost confirmate 5249 cazuri cu varianta Delta, din care 89 în săptămâna 49.
- Până în prezent, dintre cele 5249 cazuri cu varianta Delta, la 80 a fost detectată sub-varianta AY.4.2 (1,5%)
În același timp, până în S 35 inclusiv, când a fost declarată transmitere comunitară a variantei Delta în România, au fost înregistrate 75 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:
Alpha - 27
Beta - 0
Gamma - 3
Delta - 45
Total - 75
Până la data de 12 decembrie, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 92%, potrivit raportului Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Având în vedere faptul că în S 35 a fost declarată transmitere comunitară susținută la nivel național a variantei Delta, decesele cauzate de COVID-19 înregistrate începând cu S 36 se consideră a fi cauzate de această variantă, cu excepția situațiilor în care se detectează alte VOC (Beta, Gamma, Omicron sau altele, emergente).
Ponderea săptămânală a tulpinilor/variantelor SARS-CoV-2. Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în S 21, la 74,8% în S 49.
Distribuția pe județe a numărului de cazuri și decese confirmate cu VOC Beta, Gamma și Omicron
Până la data de 12 decembrie 2021 au fost raportate la INSP-CNSCBT 7619 secvențieri, din care 95 în săptămâna 49. Cele 95 secvențieri din săptămâna 49 au fost raportate de INCDMM Cantacuzino (31) și INBI ”Prof.Dr.Matei Balș” (64).
Din săptămâna 36 varianta Alpha nu mai reprezintă VOC, notează INSP.
Motivele pentru care ECDC a luat această decizie sunt reducerea drastică a circulației acestei variante în EU/EEA după emergența variantei Delta, precum și faptul că există puține evidențe ale impactului variantei Alpha asupra imunității induse de vaccin.
INSP reamintește că Omicron provine din varianta SARS-CoV-2 aparținând liniei Pango B.1.1.529, cu un număr mare de mutații ale genei S în comparație cu virusul original, fiind detectată la începutul lunii noiembrie 2021. Pe data de 26 noiembrie 2021 varianta a fost desemnată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca variantă de îngrijorare (VOC) și a primit denumirea ”Omicron”.
INSP: Care sunt românii infectați cu noua variantă OMICRON de coronavirus în ultimele 14 zile