MENIU

Peste 700 de angajaţi ai TVR cer în instanţă obligarea SRTv la majorarea salariului lor de bază

<p>SRTv, dată &icirc;n judecată de angajaţi</p>

Peste 700 de angajaţi ai TVR au solicitat Tribunalului Bucureşti să oblige Societatea Română de Televiziune (SRTv) să le majoreze salariul de bază cu indicii de creştere a preţurilor de consum, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

Procesul vizează obligarea Televiziunii Române la majorarea salariului de bază cu indicii de creştere a preţurilor de consum, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, raportaţi la salariul de bază. Indicii sunt aferenţi anilor 2008 - 2011 şi primului trimestru din 2012, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Televiziunii Române.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, pe 17 aprilie, şi, recent, instanţa a stabilit primul termen de judecată, respectiv pe 14 octombrie.

Reclamanţii în acest proces sunt Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Televiziunea Română, dar şi un număr de 725 de angajaţi, care sunt reprezentaţi de acelaşi sindicat.

Contactat luni de agenţia MEDIAFAX, Dragoş Bocanaciu, preşedintele SPUSTV, a spus că acest proces nu este un demers de îmbogăţire a angajaţilor TVR.

"O perioadă de trei ani de zile, conducătorii Televiziunii Române nu au respectat ceea ce era prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă şi anume indexarea salariilor cu rata inflaţiei", a spus Dragoş Bocanaciu. "Aş vrea ca oamenii să înţeleagă că nu este neapărat un demers al sindicatului pentru a-i îmbogăţi pe angajaţii TVR, pentru că, în momentul de faţă, în ciuda a ceea ce se spune despre TVR, sunt peste 900 de angajaţi, adică mai mult de o treime, care au salariul minim pe funcţie", a explicat Bocanaciu.

El a mai spus că în TVR există angajaţi care nu au mai beneficiat de o majorare de salariu din anul 2005. "Şi atunci întreb şi eu: «Ce preţuri erau în 2005 şi ce preţuri sunt în 2014?» Eu nu cred că nu au existat majorări de salarii în celelalte instituţii media în aceşti nouă ani", a mai spus Dragoş Bocanaciu.

Pe de altă parte, contactat luni de agenţia MEDIAFAX, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat că nu ştie nimic despre această acţiune în instanţă.

El a precizat că drepturile salariale trebuie plătite, amintind însă că situaţia financiară a Televiziunii Române este foarte dificilă.

"O să dăm faliment, probabil salariaţii nu se gândesc din ce o să plătim (...) Problema este dacă avem resurse. Mă gândesc dacă oamenii care se implică într-o asemenea acţiune se gândesc de unde o să plătim, pentru că suntem toţi în aceeaşi barcă", a spus Stelian Tănase. El a precizat că "există un precedent" şi trebuie plătită o diferenţă de bani, însă nu a făcut alte precizări cu privire la acest subiect.

Mai multe articole despre:
salariu TVR SRTV majorare salariu