Peste 7.500 de ofiţeri şi agenţi au fost avansaţi de Ziua Poliţiei Române
Peste 7.500 ofiţeri şi agenţi au fost avansaţi, marţi, cu ocazia Zilei Poliţiei Române, iar Unitatea centrală de analiză a informaţiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a primit premiul special "Poliţistul Anului".
"De Ziua Poliţiei Române, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea a avansat în gradul următor peste 300 de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Cu acelaşi prilej, la nivel naţional, au fost avansaţi 7.512 ofiţeri şi agenţi de poliţie", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.
De asemenea, au fost acordate premiile "Poliţistul anului" 2014, pe patru domenii, respectiv Combaterea Criminalităţii Organizate, Judiciar, Ordine şi Siguranţă Publică şi Structuri de Suport, precum şi un premiu special.
Vicepremierul Gabriel Oprea şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, au înmânat premiul special "Poliţistul Anului" Unităţii centrale de analiză a informaţiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Titlul a fost acordat pentru că structura "a fost principalul furnizor de informaţii pentru unităţile operative şi pentru conducerea Poliţiei Române, rezultatele obţinute în urma activităţilor desfăşurate în 2013 fiind apreciate la nivel internaţional".
Premiul "Poliţistul anului" la categoria Ordine şi Siguranţă Publică a fost acordat inspectorului de poliţie Corneliu Petru Ioniţă, de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.
"Ofiţerul a fost nominalizat ca recunoaştere pentru curajul arătat la data de 8 iulie 2013, când, punându-şi viaţa în pericol, a imobilizat atentatorul cu bombă de la sediul Universităţii Tehnice Iaşi şi a intervenit asupra dispozitivului exploziv, aducându-şi astfel contribuţia la înlăturarea pericolului producerii unei tragedii - 36 de vieţi au fost salvate", potrivit MAI.
La categoria Combaterea Criminalităţii Organizate, premiul a fost acordat Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul BCCO Piteşti, pentru contribuţia la operaţiunea "Pandora", care s-a desfăşurat la nivel internaţional şi a avut ca rezultat destructurarea a opt grupuri infracţionale organizate, cu peste 100 de membri, ce comiteau infracţiuni cu instrumente de plată electronice şi fraude informatice.
La categoria Judiciar, Direcţia de Investigaţii Criminale şi Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Sectorului 2 Bucureşti au fost desemnate câştigătoare, pentru că au documentat activitatea infracţională şi au destructurat o grupare deosebit de periculoasă, care comitea infracţiuni de tâlhărie, şantaj, cămătărie şi spălare de bani.
La categoria Structuri de Suport, premiul a fost acordat Direcţiei de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiilor, pentru asigurarea bunei funcţionări a uneia dintre cele mai mari şi mai complexe reţele de calculatoare din România.
"Specialiştii direcţiei au reuşit, cu resurse reduse, să asigure funcţionarea serverelor accesate de structurile operative şi a bazelor de date implicate în cooperarea poliţienească în spaţiul Schengen", a arătat MAI.
"Distincţiile înmânate sunt un semn de apreciere. Dumneavoastră reprezentanţi modele umane şi profesionale de urmat atât pentru colegi, cât şi pentru noi toţi. Poliţistul de astăzi trebuie să se adapteze permanent la noile provocări profesionale şi să acţioneze permanent în virtutea faptului că legea, moralitatea şi spiritul civic sunt trei valori indispensabile acestei profesii nobile. Alături de echipa de la Ministerul Afacerilor Interne, voi elabora şi voi susţine proiecte pentru îmbunătăţirea creşterii capacităţii operative, astfel încât să obţinem un timp de reacţie cât mai performant în cazul solicitărilor venite din partea cetăţenilor. Important este ca fiecare dintre noi să îşi facă datoria, iar cetăţenii să se simtă în siguranţă", le-a spus vicepremierul celor prezenţi la ceremonia care a avut loc la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române.