MENIU

Peste 60 de milioane de infectări cu COVID-19 de la debutul pandemiei! OMS cere statelor membre sporirea eforturilor privind vaccinarea

Infectări coronavirus Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) face publice noi cifre legate de valul de infectări cu noul coronavirus din Europa. Astfel, potrivit instituției cu sediul central la Geneva, peste 60 de milioane de infectări cu noul coronavirus au fost înregistrate în Europa de la începutul pandemiei și până în prezent, fapt ce reprezintă aproximativ 30% din totalul cazurilor raportate la nivel mondial.

Biroul regional pentru Europa al OMS a lansat un apel public prin care a cerut ţărilor europene să depună eforturi mai mari pentru a obţine progrese mai rapide şi mai echitabile în ceea ce priveşte vaccinarea oamenilor împotriva COVID-19. Totodat[, oficialii europeni au insistat asupra disparităţilor ample care există între ţările de pe acest continent.

Deşi recunoaște că ratele de vaccinare din Europa sunt printre cele mai mari din lume, directorul biroului regional al OMS pentru urgenţe, Dorit Nitzan, susține că multe persoane din categoriile prioritare, cum ar fi vârstnicii şi angajaţii din domeniul sănătăţii, nu au fost încă vaccinate. 

Din datele existente până în prezent, în Europa au fost raportate peste 1,2 milioane de decese asociate COVID-19, în vreme ce la nivel global numărul deceselor a ajuns la 4,2 milioane.

Reamintim că OMS are în total peste 50 de ţări membre în regiunea Europa, inclusiv state precum Rusia, Ucraina şi Turcia.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a înregistrat până în prezent 34,4 milioane de infectări şi peste 740.000 de decese asociate COVID-19 în rândul celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene şi al celor trei state partenere - Norvegia, Islanda şi Liechtenstein -, care fac parte din spaţiul economic european, relatează Agerpres.

Şi în interiorul UE există disparităţi ample în privinţa ratelor de vaccinare anti-COVID-19, întrucât unele ţări, precum Bulgaria şi România, se află cu mult în spatele altor state membre, mai notează DPA.