MENIU

Peste 500 de persoane au participat, sâmbătă, la un marş al comunităţii LGBT, intitulat "Cluj Pride"

Peste 500 de persoane au participat, sâmbătă, la un marş al comunităţii LGBT, intitulat "Cluj Pride"

Peste 500 de persoane au participat, sâmbătă, la un marş al comunităţii LGBT, intitulat "Cluj Pride", organizat la Cluj-Napoca. 

'Organizăm acest marş pentru că avem nevoie de vizibilitate. Ne-am săturat efectiv să ni se spună că suntem nişte dezaxaţi, nişte bolnavi. Majoritatea românilor, din păcate, au o imagine puţin manipulată despre noi, nu ştiu, de fapt, nici cum arătăm şi de faptul că le putem fi rude, prieteni, vecini, colegi de muncă. Acesta este un statement, este ieşirea noastră din invizibilitate, ieşirea noastră din dulap şi revendicăm spaţiul public, pentru că şi noi ne dorim acest Cluj, pentru că suntem români, avem obligaţii egale, drepturi mai puţine. Şi noi avem dreptul de a protesta paşnic pe străzile Clujului', a declarat, pentru AGERPRES, organizatorul marşului, Lucian Dunăreanu. 

Manifestanţii s-au plimbat în linişte pe un traseu aprobat de Primăria Cluj-Napoca şi au purtat afişe cu mesaje de tipul 'Tradiţia noastră este iubirea', 'De ce diferenţele dintre noi trebuie să nască ostilitate şi conflict?', 'Vrem doar să ne lăsaţi să iubim şi să trăim în pace în România', 'Te deranjează dacă vreau să-i las partenerului meu averea?'. De asemenea, participanţii au purtat tricouri albe cu inscripţia 'spunedrept'. 

Printre participanţi la marş s-au numărat şi deputatul USR Adrian Dohotaru şi fostul consilier prezidenţial Eckstein Kovacs Peter. 

'Susţin diversitatea, susţin multiculturalismul, susţin drepturile minorităţilor. Cu USR ne-am poziţionat foarte clar: susţinem parteneriatul civil; într-o proporţie de peste 90% dintre membrii care fac parte din Comitetul executiv ne-am exprimat astfel. E foarte bine că avem astfel de marşuri, să arătăm diversitatea oraşului. Pe de altă parte, nu este bine că primăria a tergiversat acest marş, autorizarea lui; trebuia să spună mult mai clar că este pentru acest marş şi să nu fie depuse atâtea zeci de cereri. În acelaşi timp, primăria a greşit, pentru că în aceeaşi zi a permis unei organizaţii extremiste ca Noua Dreaptă să mărşăluiască prin Cluj', a afirmat Adrian Dohotaru. 

'Sunt solidar cu băieţii şi cu fetele care sunt aici. Eu cred că e o mişcare ultra ok, sunt mândru că sunt clujean, dar mi-e jenă de Primăria Clujului, care n-a autorizat într-un loc vizibil această paradă şi mi-e jenă şi de organizatori, care au muşcat din această treabă. Dacă zici că vrei să te arăţi, atunci te duci în centru, să te vadă lumea, nu că te plimbi în sus şi-n jos pe nişte străzi nelocuite sau locuite de foarte puţini cetăţeni. Sunt şi regrete, dar e ok că se face treaba aceasta, aşa că particip cu bucurie', a spus, la rândul său, Eckstein Kovacs Peter. 

Tot sâmbătă, începând cu ora 13,00, organizaţia Noua Dreaptă are programată o manifestaţie pentru susţinerea familiei tradiţionale, aprobată de Primăria Cluj-Napoca.

Mai multe articole despre:
Cluj marş LGBT