MENIU

Peste 300 de bucureşteni şi-au măsurat tensiune arterială. Câţi aveau tensiunea prea mare

<p>Ce este sindromul metabolic şi cum &icirc;l putem preveni</p>

Societatea Română de Hipertensiune a organizat sâmbătă, pe 16 mai, în intervalul orar 09:00-18:00, o acțiune de testare a hipertensiunii arteriale, adresată locuitorilor din București, în timpul căreia 352 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani, și-au măsurat, în mod gratuit, tensiunea arterială.

Evenimentul a avut loc într-un spațiu special amenajat din curtea Spitalului Clinic Colțea din București, cu o zi înainte de celebrarea Zilei Mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, marcată, în fiecare an, pe 17 mai.

Din numărul total de participanți, 300 au fost locuitori ai Bucureștiului.

Persoanele cărora le-a fost măsurat nivelui tensiunii arteriale au primit, totodată, din partea medicilor, informații utile referitoare la avantajele adoptării unui stil de viață sănătos și la importanța depistării precoce a hipertensiunii arteriale, una dintre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare, cu risc de deces, la nivel populațional, în România, scrie doctorulzilei.ro.

„Și anul acesta, ca și în anii trecuți, prin acțiunea de testare desfășurată la Spitalul Colțea din București am reușit să identificăm persoane cu valori tensionale ridicate și să le ajutăm să conștientizeze riscurile pe care această boală le implică. Dintre participanți, 188 de persoane, adică un procent de 53,4%, au avut valori tensionale crescute, peste 140mmHg pentru tensiunea arterială sistolică și/sau peste 90mmHg pentru tensiunea arterială diastolică, sau au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, Președintele Societății Române de Hipertensiune.

Dintre cele 188 de persoane, 123 de persoane (65,4%) au fost hipertensivi cunoscuți, însă doar 95 de persoane au specificat că urmează un tratament regulat împotriva hipertensiunii arteriale (adică 77,2% din totalul hipertensivilor cunoscuți și, respectiv, 50,3% din totalul persoanelor ce au prezentat valori tensionale crescute).

Doar 33 de persoane din cele 95 hipertensive și aflate sub tratament adecvat au avut valori tensionale optime (