MENIU

Vaccinarea cu serul de la Moderna, tot mai aproape! Mâine începe distribuția celor 26.000 de doze către centrele regionale

Vaccinarea cu serul de la Moderna, tot mai aproape

Primele doze de vaccin de la Moderna vor începe să fie distribuite, începând de mâine, centrelor regionale de vaccinare din țară. Vorbim despre 26.210 doze de vaccin care vor fi folosite pentru inoculare cu prima doză a persoanelor planificate în platforma de programare. Vaccinarea cu serul de la Moderna va începe, practic, cu două zile mai târziu decât au anunțat, inițial, autoritățile. 

Tranportul dozelor de vaccin va fi asigurat atât pe cale aeriană, cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cât și terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naționale (MApN).
 
Potrivit unei informări publicate în urmă cu scurt timp pe pagina de Facebook a Platformei naționale cu privire la vaccinarea împotriva Covid, vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de 2-8 grade celsius.
 
Astfel, din Centrul Național de Distribuție București, dozele vor fi distribuite, după cum urmează:
 
- Centrul Regional de Distribuție Brașov: 3.960 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Cluj: 3.680 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Constanța: 3.350 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Craiova: 3.620 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Iași: 4.090 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 1.730 doze.
 
Centrului Național de Distribuție București îi vor rămâne alocate 9.790 doze.
 
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, așa-numita tranșă simbolică de 14.000 de doze, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.
 
În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.
 
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID (CNCAV) recomandă pentru vaccinul Moderna o administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Se menţionează totodată că eficacitatea celor două vaccinuri disponibile în Uniunea Europeană, Pfizer și Moderna, este asemănătoare.
Platforma națională de informare: www.vaccinare-covid.gov.ro