MENIU

Persoanele supraponderale inhalează cantități mai mari de substanțe poluante

Persoanele supraponderale inhalează cantități mai mari de substanțe poluante

Persoanele supraponderale inhalează un volum mai mare de aer și, prin urmare, de substanțe atmosferice poluante. Cantitatea de aer suplimentar variază între 7% și 50% față de un indice de masă corporală (IMC) normală, arată un studiu realizat de o echipă de la Universitatea din Montreal (Canada) pe circa 2.000 de participanți cu vârste între cinci și 96 de ani.

Acest lucru se explică prin faptul că persoanele cu exces de greutate au nevoi mai mari ca să asigure funcțiile metabolice de bază și cele solicitate în caz de efort. Mai mult oxigen înseamnă și mai multe particule toxice inhalate, precizează passionsante.be.

Cel mai expus grup, potrivit cercetătorilor, este cel cu IMC cuprins între 35 și 40. Persoanele din această categorie pot inhala tot atâta aer ca un schior de fond la o competiție sau un ciclist la Turul Franței. La sportivi însă este vorba de momente de vârf, în timp ce la obezi acest lucru se întâmplă zilnic, lună de lună.

Problema care se pune este dacă surplusul de substanțe poluante face să crească riscul de boli respiratorii. Autorii studiului studiază în prezent acest aspect, dar au deja o idee în privința răspunsului, încheie passionsante.be.

Mai multe articole despre:
poluare obezitate persoane supraponderale