MENIU

„Perla Coroanei”, abandonată de Marea Britanie - DE CE nu trimit englezii vaccin anti-COVID-19 în India, COPLEȘITĂ de epidemie

Situație cutremurătoare în India - De ce Marea Britanie nu trimite vaccinuri anti-COVID-19 în fosta sa colonie Foto: Profi Media

Marea Britanie a transmis miercuri că nu poate trimite vaccin anti-COVID-19 în India, pentru că nu are doze în plus. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Sănătății. India este a doua cea mai afectată de pandemia de coronavirus, după SUA. India, foarte greu încercată, a ajuns pe primul loc în lume la numărul zilnic de infectări, cu peste 300.000 de cazuri în medie.

India se luptă de aproape două săptămâni cu un dezastru umanitar, după ce numărul infectărilor cu COVID-19 a scăpat de sub control, iar spitalele indiene au rămas fără oxigen, atât de necesar în terapia COVID-19. 

Marea Britanie nu are doze în plus de vaccin pe care le poate trimite în India, a anunțat Ministerul britanic al Sănătății.

„Marea Britanie nu are în prezent doze în exces de vaccin anti COVID-19”, a declarat miercuri secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, când a fost întrebat dacă Marea Britanie are în vedere să trimită vaccin pentru a ajuta India.

Însă trimite ventilatoare în India, a anunțat acesta: „Ne bazăm doar pe ceea ce putem oferi, pe aparatura pe care o putem furniza acum, cum ar fi ventilatoare, de care, din fericire, nu mai avem nevoie aici”.

Hancock a menționat că Marea Britanie furnizează deja contra cost vaccinul Oxford/AstraZeneca și lucrează cu Institutul de vaccinuri din India (Serum Institute of India - SII).

Oficialul britanic a declarat că cei de la Institutul din India „fac și produc mai multe doze de vaccin decât o singură instituție”, adăugând că „evident, asta înseamnă că pot oferi vaccin persoanelor din India contra cost”.

Hancock spune că Marea Britanie își aduce contribuția în primul rând prin tehnologia de obținere a vaccinului în India, care este... britanică, relatează CNN.

„India își poate produce propriul vaccin, bazat pe tehnologia britanică, adică... cea mai mare contribuție pe care o putem aduce, care vine în mod eficient din știința britanică", a spus acesta.

India se luptă din răsputeri cu epidemia de COVID-19, având la activ peste 18,3 de milioane de persoane bolnave, zilnic raportând peste 320.000 de noi cazuri confirmate cu noul virus, iar bilanțul deceselor a ajuns la 203.991 până miercuri.

România a trimis în India ajutoare medicale constând în aparate de oxigen și alte echipamente necesare tratării bolnavilor infectați cu COVID-19, materiale ce vor fi transportate cu un avion al MApN. 25% din costuri sunt acoperite de Guvernul Român, iar 75% de UE, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.