MENIU

Pericolul din pateul vegetal. Foarte mulți români îl consumă în perioada postului

Pericolul din pateul vegetal

Anumiţi aditivi alimentari din pateurile de post pot provoca serioase probleme de sănătate atunci când sunt consumaţi în cantităţi mari, avertizează Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, care a realizat un studiu pe 70 de sortimente de pateu vegetal din mai multe hipermarketuri. 

Pateul vegetal este un adevarat pericol pentru sănătate, deoarece conţine un număr foarte mare de aditivi alimentari. Din analiza etichetelor a 70 de sortimente de pateu a rezultat că doar unul singur nu conţine aditivi alimentari. Cele mai multe produse analizate au în lista lor de ingrediente peste 10 aditivi alimentari, ajungând şi până la 15. Cei mai mulţi sunt extrem de toxici pentru organismul nostru.

De exemplu, E635 – Ribonucleotid disodic. Deşi este posibil cancerigen, el a fost identificat în 29 din cele 70 de produse analizate.

Un alt aditiv alimentar, E1520 – Propilen glicol, produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic și cardiotoxic, iar în contact cu pielea produce dermatite.

OTRAVA ascunsă din pateul vegetal. Ingredientul TOXIC pe care îl ignoră toți consumatorii - de ce femeile NU trebuie să-l mai consume

Monoglutamatul de sodiu sau E621 poate declanșa Alzheimer și Parkinson şi produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri, astm. Atenţie, nu trebuie consumat de femei!

La fel de periculos este şi Guma guar sau E412, un aditiv ce produce balonări, greață, crampe, astm, alergii, eczeme. Şi cu toate acestea, el a fost prezent  în 28 de sortimente din cele 70 analizate.

Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal.

Analiza informaţiilor existente pe etichetă a scos la iveală multe alte nereguli:  nu se declară proveniența uleiului vegetal; nu se menţionează dacă soia este sau nu modificată genetic sau dacă aromele sunt naturale ori artificiale; în unele produse condimentele sunt înscrise în mod generic, dar nu este menționat tipul condimentului, având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene. Sunt doar câteva din problemele descoperite pe etichete.