MENIU

Pericol pentru producătorii de medicamente din România! Mii de tratamente ar putea dispărea de pe piață

Mii de medicamente ar putea dispărea de pe piață, avertizează producătorii

Producătorii de medicamente din țară noastră trag un semnal de alarmă: mii de tratamente ar putea dispărea de pe piață!

Aceștia spun că solicitarea Comisiei Europene privind anularea taxei de clawback reduse în mod special, la 15% pentru medicamentele românești ar crea probleme de aprovizionare!

Producătorii susţin că taxa clawback este motivul pentru care industria românească de medicamente nu a înregistrat progrese semnificative în ultimii 10 ani. Mai mult,  România a devenit dependenţă de importuri în proporţie de 80%, iar efectele s-au văzut, inclusiv în problemele de aprovizionare cu medicamente specifice de sezon.

Producătorii fac apel la autorități pentru ajutor

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România a făcut apel la Primul Ministru Nicolae Ciucă şi la Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila pentru a acorda o atenței deosebită și a aborda cu maximă prudenţă şi profesionalism solicitarea Comisiei Europene, în contextul specific al problemelor pe care le au pacienţii şi industria din România.

O decizie de a crește taxa de clawback pentru fabricile de medicamente din România, care produc medicamente generice, la preţuri accesibile pentru populație, ar avea ca urmare compromiterea gravă a accesului pacienţilor la medicamente şi un efect negativ asupra unui sector economic care are nevoie de sprijin şi nu de măsuri fiscale împovărătoare, spun producătorii români de medicamente într-un comunicat.

Avertismentul producătorilor vine în condițiile în care și prețurile materiilor prime, dar și costurile de producție au explodat. Între timp bolnavii găsesc cu greu medicamentele de care au nevoie.