Pericol în Marea Neagră, din cauza temperaturilor record. Ce surpriză neplăcută i-ar putea aștepta pe turiști, avertismentul specialiștilor
Este pericol major în Marea Neagră din cauza temperaturilor record. Specialiștii avertizează că am putea avea furtuni cu valuri mai mari de zece metri și vânt cu viteze de uragan.
Marea Neagră avea la începutul lunii august temperaturi de 29,5 grade Celsius, cea mai mare valoare din ultimele două decenii.
Experții susțin că, din acest motiv, ecosistemul este afectat. Acest dezechilibru poate provoca și un nou tip de fenomene extreme în zona noastră.
O situație similară s-a înregistrat și în Marea Mediterană, unde apele ating temperaturi extrem de ridicate. Este bine cunoscut faptul că ecosistemul Mediteranei este interconectat cu cel al Mării Negre, iar dezechilibrul acestui sistem poate genera furtuni neobișnuite în regiunea noastră.
Potrivit experților, curenții proveniți din Bosfor și Dardanele au crescut temperatura apei cu 2-3 grade în ultimele luni.
Este posibil să asistăm la furtuni subtropicale, cu vânt puternic și precipitații abundente. Primul eveniment de acest gen a fost înregistrat în județul Constanța, anul trecut, în noiembrie, când marea a ridicat valuri de 12 metri, iar rafalele au atins 140 de kilometri pe oră.
Într-o intervenție la Realitatea Plus, expertul climatolog ANM Roxana Bojariu a explicat acest fenomen:
„Sa ne ingrijoram, dar nu este vorba de ceva imediat. Este vorba despre ciclonii mediteraneeni care pot trece și deasupra Mării Negre și se pot realimenta de acolo, daca Marea Neagra este destul de caldă la suprafata, si evident ca vor avea o cantitate de precipitatii mult mai mare si evident ca manifestarile vor fi mai severe.
Dar sa stiti ca vanturi care sa atinga viteze specifice uraganului pot sa apara si fara sa fie neaparat generate de acesti cicloni care, de ce sunt ei mai deosebiti, pentru ca se alimenteaza si cu aceasta energie care apare la evaporarea la suprafața marilor foarte calde. De obicei ciclonii mediteraneeni se formeaza la contrastul intre doua mae de aer si mai putin isi iau energia din apa calda. Aceasta suprafata calda aduce un surplus de energie, un surplus de caldura”, a spus expertul ANM.
Conform experților de la NASA, temperatura mărilor și oceanelor a crescut exponențial în ultimele 50 de ani, într-un mod fără precedent în istoria umanității.