Pericol iminent! Toate spitalele din județul Vaslui funcționează fără autorizație de la ISU
Incendiile din ultima perioadă au pus autoritățile în alertă, iar măsura dezastrului abia acum iese la suprafață. De exemplu, în județul Vaslui nu există niciun spital cu autorizațiile la zi de la ISU.
Un document al Curții de Conturi, trimis Președinției, Parlamentului, Guvernului și Ministerului Sănătății, pune un diagnostic îngrijorător sistemului spitalicesc românesc. Este vorba despre un raport care face o analiză riguroasă a managementului resurselor umane și infrastructurii spitalicești în România, aferent perioadei 2014 – 2021. Documentul a ajuns pe mesele decidenților politici în urmă cu două săptămâni și conține 64 de pagini. Cifrele transmise de Curtea de Conturi sunt alarmante. În rețeaua spitalicească publică nu s-a construit nicio unitate sanitară cu paturi noi, în perioada 2014- 2021 (cu două excepții). 68 din 368 de spitale își desfășoară activitățile în imobile construite înainte de anul 1900. Printre acestea este și Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad. Am solicitat managerului spitalului bârlădean, Ciprian Cosmin Feraru, să ne precizeze de ce spitalul nu este autorizat ISU. „Având în vedere solicitarea dumneavoastră privind existența autorizației de securitate la incendiu pentru Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, vă aducem la cunoștință următoarele aspecte: Secțiile Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad funcționează în mai multe locații amplasate în municipiul Bârlad, după cum urmează :
- Sediul principal al Spitalului – corp ABCDE (Pavilion Central) – an punere în funcțiune – 1973.
- Secțile Pneumologie-Psihiatrie-spitalul TBC- an punere în funcțiune – 1953
- Secția Pediatrie-spitalul de copii – an punere în funcțiune – 1962
- Secția Infecțioase pavilioanele 1, 2 și 3 – an punere în funcțiune – 1890
- Secția Neurologie – monobloc – an punere în funcțiune – 2006
În prezent, din cele 5 locații/clădiri în care se desfășoară activitatea medicală, doar clădirea secției Neurologie deține autorizație de securitate la incendiu, obținută la data de 02.05.2006. Pentru celelalte locații, în care nu au fost făcute modificări sau schimbări de destinație, sunt aplicabile prevederile articolului nr. 30 din Legea 307/2006 privind prevenirea și stingerea incendiilor. Având în vedere că, la data punerii în funcțiune nu era necesară obținerea avizului/autorizației de securitate la incendiu, în conformitate cu prevederile legale în vigoare la acea dată, se considera că sunt îndeplinite toate cerințele privind prevenirea și stingerea incendiilor. Conducerea unității se preocupă constant pentru asigurarea resurselor materiale și umane necesare desfășurării activității de prevenire si stingere a incendiilor, astfel toate locațiile sunt dotate cu instalații de hidranți, instalații de detecție semnalizare, alarmare, incendii, stingătoare de incendiu, verificate cu firme autorizate”, a precizat managerul Ciprian Cosmin Feraru.