Pericol de epidemie: Sute de mii de români riscă să se îmbolnvească de rubeolă
În orice moment, rubeola, rujeola, oreionul, difteria sau tetanosul pot afecta zeci de mii de oameni. Specialiştii avertizează că numărul celor care nu s-au vaccinat împotriva acestor boli a crescut îngrijorător, în special în rândul copiilor. Cei mici vor fi primii afectaţi, în cazul unei epidemii, transmite Realitatea TV.
România a trecut în doar câţiva ani de la stadiul de ţară pe cale să eradicheze rujeola, la stat în care poate izbucni oricând o epidemie de proporţii. Asta deoarece tot mai puţini români se vaccinează.
"Dacă acoperirea vaccinala va ramane in continuare scazuta, exista posibilitatea aparitiei unei epidemii de rujeola, dar ceea ce vreau sa retineti: este foarte posibil ca epidemia de rujeola sau orice alta epidemie sa poata sa evolueze local sau regional", a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, vicepreședinte al Comitetului Național de Vaccinologie.
În judeţele Alba, Hunedoara, Suceava şi în Capitală rata de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a scăzut până la 70-75%. Îngrijorător este însă că cel mai mult au scăzut vaccinările în rândul copiilor, categoria cea mai expusă.
"Vaccinarea noi o considerăm mult mai eficienta in cabinetul medicului de familie", a declarat medicul Adrian Pistol.
A scăzut îngrijorător şi vaccinarea împotriva difteriei şi tetanosului. Dacă în anul 2009, peste 95% din populaţie era imunizată, în 2014 doar 87% dintre români se vaccinaseră împotriva acestor boli.