MENIU

Percheziții DNA în cazul azilelor groazei, dar și la domiciliile unor funcționar publici. Ce caută procurorii - Descinderi în forță, joi dimineață

Percheziții - imagine de arhivă

Percheziții de amploare, joi dimineață, la centrul de îngrijire „Armonia” din Voluntari, unul dintre azilele groazei care este în prezent anchetat de procurorii DIICOT privind maltratarea beneficiarilor, dar și la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii. Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, în dosar ar fi vizaţi funcţionari publici din cadrul instituției, care ar fi reavizat autorizaţia de funcţionare a azilului.

Procurorii DNA fac, joi dimineață, percheziții la Centrul de bătrâni "Armonia". Potrivit unor surse, este vorba despre un dosar legat de modul în care instituțiile de control ale statului și-au îndeplinit atribuțiile legate de funcționarea azilelor groazei din Voluntari.

Centrul "Armonia" a fost înființată în anul 2022 de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz, un ONG înființat de Ștefan Godei, fost șofer în Primăria Capitalei, arestat acum în dosarul azilelor groazei. 

Reamintim că marți, 4 iulie, 31 de percheziţii au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş. Astfel au ieșit la iveală neregulile grave petrecute în cămine ale groazei.

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.

Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

O zi mai târziu, respectiv pe 5 iulie, procurorii au anunţat că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, în urma percheziţiilor la centrele pentru persoane vulnerabile.

Citește și Detalii șocante din lagărele morții - Bătrânii erau drogați și stropiți cu insecticid. Căminele erau pline de ploșnițe și păduchi

Pe aceeași temă: Stenograme tulburătoare din dosarul căminelor groazei - Tratamente INUMANE pentru bătrânii din azile, torturați până la deces

Mai multe articole despre:
azilele groazei perchezitii azile