MENIU

Reportajul trucat Sky News. Trei dintre falşii "traficanți de arme" au fost REŢINUŢI

Percheziţii DIICOT la traficanţii de arme, în Bistriţa Năsăud şi Târgu Mureş
<p>Scandalul Sky News</p>

Trei dintre românii care apar în materialul difuzat de Sky News, pozând drept traficanţi de arme, au fost puşi sub urmăre penală. Trei dintre aceştia au fost reţinuţi de DIICOT. Întregul material a fost o "făcătură"! A recunoscut acest lucru chiar intermediarul afacerii, un român stabilit în Anglia de mai mulţi ani. Bărbatul a admis că britanicii i-au plătit cu două mii de euro pe cei care apăreau în filmare. Mai mult, jurnaliştii de la Sky News i-ar fi învăţat ce replici să dea. În schimb, ziariştii din insulă nu recunosc nimic şi susţin că materialul este unul real. Surse din DIICOT spun că se va forma o comisie rogatorie pentru audierea jurnaliștilor de la Sky , anunţă Realitatea TV. 

UPDATE 23.47. Trei bărbaţi cercetaţi în dosarul legat de reportajul realizat de postul tv britanic Sky News au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, urmând să fie duşi vineri în faţa judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă, anunţă DIICOT.

 Pantics Levente, Pantics Csaba Atilla şi Szanto Aurelian, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliştilor cu persoanele care apar în înregistare, au fost duşi în arestul Poliţiei Capitalei, vineri urmând să fie duşi la instanţă cu propunerea de arestare preventivă.

"Au fost reaudiaţi toţi inculpaţii, iar faţă de clientul meu, domnul Pantics Atilla Szaba, s-a luat măsura reţinerii, urmând ca mâine dimineaţă să se decidă dacă se va sesiza şi instanţa de judecată. Deocamdată, e singurul reţinut din acest dosar, dar bănuiesc că şi ceilalţi vor fi reţinuţi. Sunt trei acuzaţii: constituire de grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicare de informaţii false", a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Marcel Vrabie, apărătorul unuia dintre cei reţinuţi.

Toţi cei trei români sunt acuzaţi de complicitate la "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională", infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Unul dintre cei bărbaţi care apar în reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din România, Atilla Csaba Pantics, a fost reţinut joi seară de procurorii DIICOT, pentru complicitate la comunicarea de informaţii false, constituire de grup infracţional şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

 

Atilla Csaba Pantics a fost reţinut, joi seară, de procurorii DIICOT pentru constituire de grup infracţional organizat, comunicarea de informaţii false dacă periclitează siguranţă naţională şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, a anunţat avocatul acestuia, Marcel Vrabie.

Atilla Csaba Pantics ar urma să fie prezentat Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, potrivit apărătorului său.

Avocatul Marcel Vrabie a mai spus că şi ceilalţi doi suspecţi puşi sub urmărire penală, Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News şi Levente Pantics, vor fi, cel mai probabil, reţinuţi de procurori, transmite corespondentul Realitatea TV.

Cei trei bărbaţi, care apar în imaginile filmate de echipa jurnalistului britanic Stuart Ramsay, au revenit, joi, la DIICOT, pentru a da noi declaraţii, după ce au fost audiaţi mai multe ore şi miercuri, când au fost aduşi în urma unor percheziţii, potrivit news.ro.

UPDATE: Ambasada României la Londra cere Sky News să difuzeze rezultatele anchetei DIICOT. Ambasada României în Marea Britanie a trimis o nouă scrisoare postului de televiziune Sky News prin care cere difuzarea în condiţii similare reportajului despre traficanţi de arme din România a rezultatelor anchetei DIICOT, potrivit unui comunicat de presă emis joi.

UPDATE: Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început urmărirea penală faţă trei dintre bărbaţii care apar în reportajul Sky News, pentru complicitate la comunicarea de informaţii false, constituire de grup infracţional şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.

Unul dintre cei doi suspecţi care au ajuns miercuri seară la DIICOT a declarat că nu a primit bani pentru "prestaţia" din reportajul despre traficul de arme, realizat de jurnalistul britanic Stuart Ramsay. Întrebat dacă nu şi-a făcut de râs ţara, bărbatul a răspuns: "Dar de ce să mi-o fac?".

În jurul orei 17.00, la sediul DIICOT au ajuns două dube cu bunuri ridicate în timpul percheziţiilor din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud.

Cei patru suspecţi aduşi până acum la DIICOT sunt, potrivit unor surse judiciare, Levente Pantics, Attila Pantics, Hunyadi Csaba Zsolt şi "intermediarul" Aurelian Mihai Szanto.

UPDATE 20.20. Agenţia Naţională britanică pentru Combaterea Infracţionalităţii a comunicat, pentru Mediafax, că postul Sky News a prezentat o filmare unui ofiţer al instituţiei, precizând că NCA a făcut comentarii generale despre traficul ilegal de arme din estul Europei răspunzând unei întrebări despre Ucraina.

Răspunzând unor întrebări referitoare la menţiunile făcute despre NCA în reportajul realizat de postul Sky News, Biroul de presă al Agenţiei Naţionale britanice pentru Combaterea Infracţionalităţii a confirmat că, într-adevăr, o filmare i-a fost prezentată unui ofiţer al instituţiei.

"Sky News i-a arătat o filmare unui agent NCA, iar noi am oferit comentarii generale despre traficul ilegal cu arme la nivel european din perspectiva autorităţilor britanice", a transmis un reprezentant al Biroului de presă al NCA.

La întrebarea dacă NCA menţine comunicatul din reportajul Sky News privind existenţa unor informaţii despre un presupus trafic ilegal cu arme de foc în România, NCA a precizat: "Agenţia nu a fost rugată (de către Sky News - n.red.) să facă vreun comentariu specific despre situaţia din România şi nu a comentat situaţia din România. NCA a oferit o perspectivă generală despre comerţul ilegal cu arme în Europa. Ţara la care NCA a făcut referire în mod specific a fost Ucraina, în contextul conflictului din acest stat şi al realităţii că multe arme provin din zone geografice instabile".

UPDATE. Ofcom, instituţia omoloagă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) în Marea Britanie, a transmis, miercuri, că a primit şase reclamaţii în legătură cu ancheta Sky News privind presupuşii traficanţi de arme din România, pe care le va analiza cu atenţie înainte de a decide dacă va investiga cazul, scrie news.ro.

”Echipa Content Standars a confirmat că au fost primite şase reclamaţii în legătură cu acest caz”, a scris Ofcom.

Instituţia a mai transmis declaraţia purtătorului de cuvânt, potrivit căreia Ofcom va analiza cu atenţie cele şase reclamaţii, înainte de a decide dacă va lansa o investigaţie.

”Ofcom a primit şase reclamaţii despre materialul Sky News cu privire la bande criminale din România care vând arme militare, difuzat pe 7 august. Vom analiza cu atenţie aceste reclamaţii înainte de a decide dacă vom investiga sau nu cazul”, a spus purtătorul de cuvânt al Ofcom.

Instituţia a precizat, pentru News.ro, că identitatea oricărui reclamant este confidenţială şi că Ofcom va analiza reclamaţiile în aproximativ zece zile lucrătoare înainte de a decide dacă lansează o investigaţie.

Unul dintre cei care a spus că s-a adresat Ofcom în cazul materialului difuzat de Sky News este ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.Conform unui răspuns transmis News.ro, ambasada a subliniat în sesizarea transmisă Ofcom "caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat, care nu susţin concluziile anchetei jurnalistice respective, şi care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic".

UPDATE 19.30. DIICOT: Încă două persoane aduse la audieri, din cei cinci români implicaţi. Ar mai trebuie să ajungă încă o persoană de la Bistriţa Năsăud. 

Reportajul Sky News despre traficanţii de arme din România este o făcătură. O recunoaşte chiar intermediarul afacerii, un român stabilit în Anglia de mai mulţi ani. Bărbatul a fost audiat astăzi de procurorii DIICOT şi a recunoscut că britanicii i-au plătit cu 2 mii de euro pentru rolurile din reportaj. Mai mult, jurnaliştii de la Sky News i-ar fi învăţat ce replici să dea. În schimb, ziariştii din insulă nu recunosc nimic şi susţin că materialul este unul real. 

UPDATE 18.00. Stuart Ramsay pe Twitter: Povestea e adevărată, nimeni nu a fost plătit, nu e un scenariu; Guvernul e pus în dificultate

Jurnalistul Stuart Ramsay, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficanţii români de arme, a scris, miercuri, pe Twitter, că informaţiile sunt reale, neagă că ar fi vorba despre o înscenare, menţionând că au loc arestări şi că Guvernul este pus în dificultate.

"Calmaţi-vă toată lumea! Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestări. Guvernul este pus în dificultate", a scris Stuart Ramsay pe Twitter, aceasta fiind a doua postare a sa după izbucnirea scandalului provocat de reportajul difuzat de Sky News despre presupuşi traficanţi de arme din România.

UPDATE. 15.00 Bărbatul care i-a ajutat pe jurnaliştii Sky News să realizeze materialul despre presupuşii traficanţi de arme din România, susţine că a fost păcălit de aceştia, fiind anunţat că este vorba despre un documentar, urmând ca la finalul materialului să fie specificat că este ficţiune. UPDATE: Maşina de teren care apare în reportajul Sky News despre presupuşii traficanţi de arme din România a fost găsită de procurori într-un sat din Bistriţa, potrivit news.ro.

Aurelian Szanto a fost audiat la sediul DIICOT din Capitală, în dosarul în care s-au făcut mai multe percheziţii miercuri dimineaţă. După audieri, acesta a explicat cum a fost abordat de jurnaliştii britanici, discuţiile fiind purtate în primă fază prin intermediul unui apropiat.

Armele găsite de DIICOT la percheziţie:

Anchetatorii spun că armele care apar în imagini sunt unele de vânătoare, deţinute legal.

"Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfăşoară pe tot teritoriul continentului est-european. Persoana respectivă mi-a spus că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu traficul de arme, pentru informarea populaţiei. Mi-au spus: dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări. Am avut un prieten care ştiam că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînţeles nu pe gratis. O renumeraţie pentru actorie, pentru prezentare, eu urmând să iau remuneraţia mea de translator", a declarat Aurelian Szanto.

UPDATE 11.30: Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că în cadrul anchetei se confirmă existenţa unui scenariu în legătură cu materialul difuzat de Sky News, urmând să se facă o conducere în teren.

"La acestă oră se efectuează câteva percheziţii în Mureş şi Bistriţa. Au fost identificate persoanele mascate şi alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate şi ridicate şi armele şi s-a descoperit autoturismul. Se va face o conducere în teren. Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici", a declarat procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, conform Mediafax.ro.

UPDATE 11.00: Un bărbat din localitatea Iernut, judetul Mureş, care lucrează de 7 ani în Marea Britanie, a fost contactat de jurnaliştii Sky News şi i-au cerut să îi însoţească în România pentru realizarea unui reportaj despre traficul de armament, conform unor surse din interiorul anchetei, citate de REALITATEA TV. Cei trei au venit în România pe 29 iulie.

Cei doi aşa-zişi traficanţi au fost chemaţi în parcarea hotelului unde erau cazaţi jurnaliştii, li s-au dat haine militare şi au fost invăţaţi ce replici să spuna în faţa camerelor de filmat.

Fotografiile de la hotel, prezentate în exclusivitate de Realitatea TV:

Filmarea a avut loc în localitatea Mărişelu. Cei trei români au fost plătiţi de jurnaliştii britanici cu 2.000 de euro.

Cei doi români care apar în reportaj au fost verificaţi şi deţin în mod legal armele de vânătoare.

Procurorii DIICOT efectuează miercuri opt percheziții în locații din Târgu Mureș și Bistrița Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News.

În dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor.

Anchetă Sky News: Traficanţii din România vând arme tuturor

După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi, se arată în reportaj.

"Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relatic uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie", scrie Sky News.

Jurnaliştii s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte.

Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia.

Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.

“Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâtă vreţi”, a spus unul dintre ei.

Traficanţii au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.

Printre armele disponibile se aflau o puşcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o puşcă de armă austriacă Steyr, puştii semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale.

România, investigată de UE privind posibila vânzare de arme către Siria și ISIS

România va fi investigată de UE în urma unor informații, printre care și o anchetă realizată de postul de televiziune britanic Sky News, care sugerează că un grup de persoane din țara noastră vinde arme obținute din Ucraina oricui dorește, inclusiv către Siria și către organizații teroriste precum ISIS.

Departamentul UE pentru Afaceri Externe a iniţiat o investigaţie pe baza informaţiilor conform cărora ţări est-europene, inclusiv România, ar exporta armament spre state din Orientul Mijlociu care alimentează părţile beligerante, inclusiv grupuri teroriste, din Siria şi Yemen, afirmă surse europene.

"Verificăm informaţiile cuprinse în raportul publicat" de Reţeaua de Investigaţii Jurnalistice din Balcani (BIRN) şi de Proiectul de Monitorizare a Infracţionalităţii Organizate şi Corupţiei (OCCRP). Serviciul European pentru Activităţi Extern colectează deja informaţii despre armamentul descoperit în Siria şi Irak", a declarat Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini, citată de mediafax.ro. Un alt funcţionar european a confirmat, sub protecţia anonimatului, că datele raportului despre exporturile de armament sunt verificate. "Suntem la curent cu informaţiile din raport şi le verificăm", a declarat sursa europeană pentru agenţia rusă Sputnik.

Statele membre ale Uniunii Europene şi cele candidate la aderare pot autoriza exporturi de armament abia după ce se asigură că nu există riscul ajungerii armelor la organizaţii teroriste.

Conform unui raport al BIRN din luna iulie, mai multe țări est-europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre state din Orientul Mijlociu care alimentează cu arme grupări implicate în războiul civil din Siria, inclusiv reţeaua ISIS. 

Mai multe articole despre:
arme percheziţii