MENIU

Percheziții de amploare pe raza județului Giurgiu. Dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 859.000 de lei

În această dimineață, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 1 au efectuat percheziții domiciliare în municipiul București și județele Dâmbovița și Giurgiu. Acțiunea face parte dintr-un dosar de evaziune fiscală, în care prejudiciul adus bugetului de stat este estimat la aproximativ 859.000 de lei.

Detalii ale investigației

Pe 28 mai 2024, polițiștii au pus în executare șapte mandate de percheziție domiciliară și 16 mandate de aducere. Ancheta vizează doi bărbați, în vârstă de 33 și 44 de ani, care, în perioada 2020-2021, au condus o societate comercială din domeniul construcțiilor civile. Cei doi sunt acuzați că s-au sustras de la plata taxelor și impozitelor prin declararea unor achiziții fictive de servicii, în valoare de 5.300.000 de lei, efectuate pe baza unor facturi emise de 17 societăți.

Procurorii au stabilit că cei doi bărbați au comis 580 de acte materiale de evaziune fiscală în formă continuată. Prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului a fost estimat la 859.000 de lei. În cursul perchezițiilor, au fost identificate și ridicate mai multe documente relevante pentru cauză.

Măsuri luate de oamenii legii

Persoanele vizate vor fi aduse la audieri pentru dispunerea măsurilor legale necesare. Cercetările sunt coordonate de polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 1, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Poliția Capitalei a subliniat că perchezițiile domiciliare sunt proceduri reglementate de Codul de procedură penală, având scopul de a aduna probe necesare soluționării cazului. Aceste proceduri nu încalcă principiul prezumției de nevinovăție.

„Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 1, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

      Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este un procedeu în cadrul procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.", a precizat Poliția Capitalei

Această acțiune subliniază eforturile continue ale autorităților de a combate evaziunea fiscală și de a asigura respectarea legilor fiscale în România.