MENIU

Percheziţii în judeţul Braşov, la domiciliul unor traficanţi de droguri de risc

Procurorii DIICOT au efectuat marţi dimineaţă percheziţii la domiciliul mai multor de persoane de pe raza judeţului Braşov, acuzate de trafic de droguri de risc.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Braşov, împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, au efectuat 25 de percheziţii domiciliare pe raza  judeţelui  Braşov, în cadrul unei acţiuni ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive şi trafic de droguri de risc.

În vederea distribuirii eficiente a substanțelor cu efecte psihoactive liderii grupului infracţional s-au implicat în activitățile de recrutare a persoanelor dispuse să le comercializeze, în special  din rândul consumatorilor, reuşind să creeze astfel o rețea având ramificații pe raza municipiilor Brașov şi Codlea.

Potrivit procurorilor, substanţele psihoactive erau achiziţionate de către membrii grupului infracţional prin intermediul unor site-uri din Marea Britanie destinate experimentelor chimice, produsele fiind comercializate cu specificatii clare de interdicţie pentru consumul uman.

Destinatia produselor achiziţionate din Marea Britanie era schimbat de către membrii grupului astfel că, în procesul de fabricare al "etnobotanicelor", membrii grupului utilizau atât produsul de baza, cât şi toluen, acetona sau sodă caustică. Produsul finit, obţinut probabil prin fierbere, se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante), iar ulterior era comercializat spre consum, cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sănătate.

În urma consumului acestor droguri, mai mulţi adolescenţi români a ajuns la spital.

S-a constatat că produsul de bază al acestor etnobotanice este un compus chimic nou cunoscut sub denumirea de "CHIMNACA", fiind raportat în anul 2015  la nivel european de către autoritatile germane ca produs psihoactiv nou.

Până la acest moment pe teritoriul Germaniei au fost înregistrate două decese şi trei internări în stare gravă, urmare a consumului acestui produs.

Cele 25 de persoane vvor fi aduse la sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Braşov, în vederea audierii.