Pentru prima oară de la izbucnirea epidemiei COVID-19, numărul celor carantinați și izolați este NECUNOSCUT în România. Care e motivul
Grupul de Comunicare Strategică nu a mai raportat sâmbătă, 4 iulie, numărul celor aflați în carantină şi în izolare. În buletinul de la ora 13.00 transmis sâmbătă, 4 iulie, de Grupul de Comunicare Strategică lipsesc datele cu privire la numărul celor aflaţi în carantină sau în izolare. Este unul din efectele deciziei Curtii Constitutionale privind carantinarea și izolarea în timpul epidemiei de coronavirus.
Autoritățile au anunțat că suspendă temporar măsura izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate, în conformitate cu hotărârea CCR. Decizia a fost luată după publicarea în Monitorul Oficial a motivației Curții. În urma deciziei CCR, premierul Ludovic Orban anunță un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare, iar până atunci face apel la populație să respecte recomandările pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.
Statistică CORONAVIRUS români carantinați și în izolare la domiciliu
În acest moment, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital.
Începând de sâmbătă nu se mai știe numărul exact al românilor carantinați și izolați la domiciliu. Ultimul bilanț care a inclus și acest bilanț a fost publicat vineri, 3 iulie.
Potrivit ultimelor date transmise de autorități, până vineri, 3 iulie, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată erau 741 de persoane iar alte 58.991 de persoane erau în izolare la domiciliu sub monitorizare medicală.
Arafat a trimis o circulară pentru suspendarea măsurile de carantină/izolare
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a trimis, vineri, o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.
Circulara a fost transmisă vineri către prefecturi, iar sâmbătă Grupul de Comunicare Strategică nu a mai raportat numărul celor din carantină şi din izolare.
„Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate public internaţională determinată de infecţia cu Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instiuit/dispus măsurile de carantină/izolare se suspendă de drept, începând cu daca de 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ.
În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)”, se arată în documentul semnat de Raed Arafat şi de Amalia Şerban, din Ministerul Sănătăţii, potrivit Mediafax.
Recomandările către cei care se externează la cerere. Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.
În acest caz, autorităţilor nu le rămâne decât să facă recomandări celor care au fost contact al unei persoane confirmate cu COVID-19.
Recomandările către cei care se externează: autoizolare la domiciliu pentru 14 zile; purtarea măştii în spaţii închise; spălarea mâinilor; păstrarea distanţei fizice, sunt enumerate în circulara emisă către prefecturi vienri, 3 iulie.
Cei care se externează la cerere sau părăsesc carantina pot fi acuzați de zădărnicirea combaterii bolilor. Cei care părăsesc carantina şi devin între timp pozitivi cu COVID-19 riscă să aibă dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor: „În situaţia în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în ţară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, devin pozitive pentru SARS-Cov-2, riscă să intre sub incidenţa legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (zădărnicirea combaterii bolilor) şi să sufere consecinţele acestei fapte”.