MENIU

Pentagonul: Transferul de arme chimice siriene spre nava americană s-a încheiat

<p>PENTAGON</p>

Transferul a 78 de containere ce transportau arme chimice siriene spre nava americană Cape Ray pentru a le distruge s-a încheiat miercuri într-un port din sudul Italiei, a anunțat Pentagonul, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Nava Cape Ray a părăsit portul italian Gioia Tauro 'în această după-amiază îndreptându-se spre apele internaționale în Marea Mediterană unde operațiunile de neutralizare vor începe în curând', a explicat contraamiralul John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit unui comunicat.

Potrivit sursei citate, distrugerea de arme și componente chimice 'ar urma să dureze câteva săptămâni'. În total, 78 de containere au fost transferate de pe nava daneză Ark Futura spre nava marinei americane.

Primele trei containere ce au fost transbordate conțin iperită (gaz muștar), urmate de alte 75 care conțin componente de gaz sarin.

Siria a aderat la Convenția privind interzicerea armelor chimice în octombrie 2013 în cadrul unui acord ruso-american ce a permis evitarea unei intervenții militare americane după ce Damascul a fost acuzat că a folosit gaz sarin într-un atac ce s-a soldat cu 1.400 de morți. Nava americană Cape Ray dispune de echipamente necesare pentru a distruge arsenalul chimic fără a pune în pericol mediul.