MENIU

Pensionarii pot primi mai mulți bani la „mica recalculare”. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia

Pensionarii pot primi mai mulți bani la „mica recalculare”. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia. Foto/Arhivă

Casa Națională de Pensii Publice a transmis marți, 15 octombrie, noi precizări cu privire la recalcularea pensiilor prin valorificarea veniturilor nepermanente.

Pensionarii care au avut astfel de venituri vor beneficia de „mica recalculare” dacă au adeverințele la dosar sau le aduc între timp. CNPP a transmis că vor fi valorificate sporurile și veniturile nepermanente sau veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia de asigurări sociale de stat.

Cum vor fi revizuite deciziile de pensionare contestate și cum se face indexarea din ianuarie. Un fost ministru explică totul

Precizări referitoare la recalcularea pensiilor prin valorificarea veniturilor și sporurilor nepermanente

Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii introduce – ca element de noutate – posibilitatea valorificării veniturilor și sporurilor nepermanente asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale”, a transmis CNPP.

Astfel, conform prevederilor art. 155 din Legea nr. 360/2023:

„(1) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverinţele care îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate, prevăzute în Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Ultimele vești de la șeful Casei de Pensii. Ce se întâmplă cu seniorii uitați la mica recalculare?

(2) Drepturile recalculate potrivit alin. (1) se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.”

Instituția a transmis și care sunt categoriile de venituri vizate.

Sunt avute în vedere sumele reprezentând:

- formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

- premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

- recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

- al treisprezecelea salariu;

- formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;

- sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;- indemnizațiile de muncă nenormată;

- alte sporuri care nu au avut caracter permanent dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale și care se valorifică numai în situația dovedirii acestora prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.

Probleme pentru pensionarii care au ieșit la pensie în această vară. Când și-ar putea primi banii

Condițiile pentru adeverințe

Acestea sunt prevăzute în:

- modelul de adeverinţă prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi protecției sociale nr. 487/2021, pentru adeverințele emise anterior datei de 01 septembrie 2024;

- modelul de adeverință prevăzut în anexa nr. 6 din Legea nr. 360/2023, pentru adeverințele emise ulterior datei de 01 septembrie 2024.

Referitor la adeverințele doveditoare ale veniturilor lunare realizate, eliberate anterior datei de 18 iunie 2021 (data intrării în vigoare a Ordinului nr. 487/2021), acestea vor putea fi valorificate la stabilirea/recalcularea pensiei conform dispozițiilor legale, dacă acestea conțin elementele din modelele susmenționate, chiar dacă nu respectă, ca formă, modelele invocate mai sus.

PSD continuă să blocheze proiectul PNL de modificare a pensiilor militarilor, pensii ce nu au mai fost indexate de ani de zile

De exemplu, dacă adeverințele, valabile și legale, eliberate anterior datei de 18 iunie 2021, cuprind elementele de fond, veniturile lunare realizate (defalcate pe salarii realizate și sporuri), dar nu se menționează faptul că veniturile respective „au fost plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat”, însă conțin mențiunea că s-a reținut și plătit CAS, acestea pot fi valorificate întrucât conțin elementele necesare calculului pensiei, fiind emise conform prevederilor legale anterioare Ordinului menționat.

Ce trebuie să știe pensionarii

Dacă adeverințele cuprind doar sporurile care nu au avut caracter permanent, fără a se menționa și salariile lunare realizate, aceste adeverințe nu pot fi valorificate întrucât nu cuprind elementele necesare calculului pensiei, prevăzute la art. 139 alin. (1) și art. 155 din Legea nr. 360/2023.

- Referitor la data recalculării pensiei prin valorificarea adeverințelor sus amintite:- în situația în care adeverințele au fost depuse la casele teritoriale de pensii anterior datei de 01.09.2024 (data intrării în vigoare a legii), acestea se valorifică - din oficiu - cu data de 01.09.2024,;

- pentru adeverințele depuse la dosarul de pensie începând cu data de 01.09.2024, pensia se recalculează - în baza cererii - începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea de recalculare.Ce reprezintă termenul de șase luniAcest termen a fost introdus de legiuitor în sarcina caselor teritoriale de pensii pentru a realiza recalcularea din oficiu, în dosarele în care au fost depuse adeverințe anterior datei de 1.09.2024.

„Justițiarii”, campionii pensiilor nesimțite din România. Cei din servicii și poliție își pot permite doar să viseze la așa sume exorbitante

Acest aspect nu înseamnă că după cele 6 luni pensionarii nu mai pot depune adeverințe însoțite de cereri prin care să se solicite recalcularea pensiei. Termenul de acordare a noilor drepturi, în acest caz, va fi luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Recalculare pensiilor se va face prin depunerea adeverinţelor doveditoare ale sporurilor cu caracter nepermanent (acord global, prime, ore suplimentare, al 13-lea salariu, etc). Unele persoane aveau deja depuse la dosarele de pensie astfel de adeverinţe, în perioadele anterioare.

Persoanele care obţin adeverinţe de la foştii angajatori le pot depune în vederea recalculării la sediile caselor teritoriale de pensii, neexistând o dată limită de înregistrare a documentelor.