PENSIONĂRI pe caz de boală ILEGALE: parchetul a extins urmărirea penală faţă de medicul Telbis
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au extins urmărirea penală faţă de medicul Sebastian Telbis, într-un dosar ce vizează pensionări pe caz de boală ilegale, pentru alte 187 de cazuri în care există suspiciuni că acesta a luat mită.
Anchetatorii îl acuză pe Telbis că în perioada 3 februarie - 13 martie, în calitate de medic în cadrul Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, a luat mită de la 187 de pacienţi sume cuprinse între 50 de lei şi 150 de euro. În schimbul banilor, a acordat sau a prelungit decizii de pensionare pentru grad de invaliditate.
Potrivit procurorilor, medicul elibera decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă, respectiv de atestare oficială a gradului de invaliditate şi a drepturilor de asigurări sociale ce decurg din această încadrare.
Extinderea urmării penale a fost făcură de procurorii PICCJ în dosarul instrumentat la această unitate de parchet, în care mai sunt implicaţi alţi doi medici, Ioan Dorel Ungur şi Ioan Octavian Cenda.
În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 13 martie, percheziţii domiciliare în urma cărora au găsit importante sume de bani.
Potrivit Parchetului instanţei supreme, în urma percheziţiei domiciliare, "la locuinţa inculpatului Telbis Sebastian, au fost identificate şi indisponibilizate, în vederea luării măsurilor asigurătorii, importante sume de bani, respectiv 108.465 euro în numerar, 480 lire sterline, 4.120 USD şi 51.400 lei". De asemenea, au fost descoperite două carnete de economie cu un sold de 178.220 euro, emise de o bancă din Austria.
Aceasta nu este singurul dosar în care este implicat medicul Telbis. El a fost trimis în judecată, în 18 aprilie, de procurorii DNA, în acelaşi dosar în care a fost deferit justiţiei şi fostul senator Iosif Secăşan. Acesta din urmă este acuza de Direcţia Naţională Anticorupţie de complicitate la dare şi luare de mită, după ce i-ar fi cerut şefului Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin încadrarea în grad de invaliditate a unui pădurar.
Potrivit rechizitoriului DNA, la începutul acestui an, Iova Moza, aflat în şomaj şi cu şanse reduse de a mai găsi un loc de muncă, ca urmare a unor afecţiuni medicale de natură cardiacă, a hotărât să se pensioneze medical. Ulterior, Iova a luat legătura cu Iosif Secăşan, care l-a îndrumat să-şi completeze dosarul medical, urmând ca împreună să meargă la cabinetul medicului specialist Sebastian Telbis.
Imediat după completarea dosarului medical, Moza, trimis în judecată în acelaşi dosar, având discuţii şi cu alte persoane care au mai trecut prin situaţia sa şi ştiind că rezolvarea pensionării sale medicale "costă", a împrumutat 1.000 de lei de la un vecin. În 21 februarie, el a venit în Reşiţa, pentru a se întâlni cu Iosif Secăşan. Acesta din urmă i-a precizat că, pentru soluţionarea pensionării sale medicale, va trebui să dea medicului Sebastian Telbis, într-un plic, 200 de euro, susţin procurorii.
"Ca atare, inculpatul Iova Moza a schimbat suma din lei în valută, respectiv două bancnote de 50 euro şi o bancnotă de 100 euro, pe care le-a introdus într-un plic cumpărat dintr-o librărie. Ulterior, cei doi s-au depasat, cu maşina personală a lui Iosif Secăşan, spre cabinetul medical al inculpatului Sebastian Telbis. Aici, în timp ce Iova Moza aştepta afară, pe hol, Iosif Secăşan l-a informat pe Sebastian Telbis că, la rugămintea unei terţe persoane, a venit cu Iova Moza pentru a-l ajuta în legătură cu pensionarea sa medicală. Ulterior, a fost invitat în cabinet şi Moza Iova. Sebastian Telbis s-a interesat de vârsta lui Iova Moza, împrejurare în care i-a precizat că sunt probleme cu cei 'de la Bucureşti întrucât se fac verificări în cazul a 400 de dosare privind pensionarea medicală' ", mai arată anchetatorii.
Ulterior, Iova Moza a ieşit din cabinet, nu înainte de a lăsa pe biroul lui Telbis dosarul său medical, între ale cărui coperte era şi plicul conţinând cu 200 de euro.
După circa 30 minute, Iova Moza a fost din nou chemat în biroul medicului, fiindu-i precizat că problema pensionării sale medicale "se rezolvă", dar şi că, în situaţia în care va fi chemat la Bucureşti şi se vor face verificări amănunţite, există posibilitatea compromiterii pensionării sale pe caz de boală.
"Între timp, în cabinetul inculpatului Sebastian Telbis, inculpatul Iosif Secăşan, a verificat plicul conţinând cei 200 de euro, aflat pe masa de lucru şi, după ce a constatat că totul este în regulă, i-a făcut un semn interlocutorului său. După ce inculpatul Iosif Secăşan a plecat din birou, inculpatul Sebastian Telbis, rămânând singur, a luat plicul cu cei 200 euro primiţi de la Iova Moza", mai arată DNA.
Potrivit procurorilor, după câteva minute, Telbis a semnat şi parafat decizia medicală asupra capacităţii de muncă şi raportul de expertiză a capacităţii de muncă a lui Iova Moza, cel din urmă fiind astfel încadrat în gradul 3 de invaliditate.
Acest dosar va fi judecat de Tribunalul Caraş-Severin. Iosif Secăşan şi-a dat demisia din Senat în 8 aprilie, arătând că este inculpat într-un dosar penal şi că nu doreşte să aducă prejudicii de imagine Senatului României şi PNL.