Pensionări în lanţ. 15 din 16 şefi ai Poliţiei de Frontieră şi-au depus dosarele pentru pensie
Criză fără precedent în Armată şi Poliţie. 15 din 16 şefi ai Poliţiei de Frontieră şi-au depus dosarele pentru pensie. La fel a făcut şi Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Marius HARABAGIU care se pensionează la vârsta de 54 de ani. Asistăm la un exod în masă din Ministerul de Interne şi cel al Apărării după anunţul privind iminenta modificare a legii pensiilor speciale.
Astfel, criza de personal de la Ministerul de Interne se adânceste. 4.000 de polițiști au ieșit la pensie anul acesta, din care aproape 1.000 dar în ultima săptămână. Alte 100 de cereri sunt analizate acum. Dar greul de abia acum începe: și alti polițiștii stau la coadă sa devină pensionari. E grabă mare pentru că după 15 septembrie, când ar putea în vigoare plafonarea despre care tot vorbim, pensia nu va mai putea depăşi salariul.
"De vineri până astăzi au depus cereri de pensionare 700 de polițiști. De la începutul anului au solicitat ieșirea la pensie peste 3.200 de angajați ai MAI. Printre cei care au solicitat ieșirea la pensie sunt și 16 chestori. Media de vârstă la pensionare la chestori este de 55 de ani. Pentru alți 11 chestori sunt demersuri în curs la Administrația Prezidențială. Pensia medie în luna august, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se cifrează la 3.123 de lei, cea mai mare pensie în plată este de 22.023 de lei și este o pensie pentru un fost secretar de stat", a declarat ministrul Carmen Dan, într-o intervenție la Antena 3, marţi.
În context, ministrul de Interne a afirmat că diferența mare dintre pensii reprezintă motivul pentru care s-a pus în discuție necesitatea unui act normativ care să regleze aceste decalaje.
"Deși cădem cu toții de acord că sunt niște lucruri anormale care se întâmplă pe actuala legislație a pensiilor, când ne dorim să facem corecțiile cuvenite, iată sunt tot felul de discuții pe care le-ați constat și dumneavoastră ca și mine. Acest act normativ despre care s-a tot discutat în aceste zile nu vizează, așa cum am repetat de fiecare dată, drepturile deja câștigate. Nu intenționăm să destabilizăm și să tăiem din aceste drepturi. Este clar însă că lucrurile nu sunt tocmai în regulă. Și așa cum am precizat, prin acest act normativ nu se modifică baza de calcul, nu se umblă la vechimea corespunzătoare pentru îndeplinirea condițiilor de pensionare sau la vârstă. Nu prin acest act normativ. Când în spațiul public sau Ministerul Muncii vor iniția un astfel de demers vom comunica în mod transparent", a mai spus Carmen Dan.
Totodată, ministrul a precizat că numărul pensionarilor aflați în plată la nivelul Ministerului se ridică la 62.809, unii dintre aceștia beneficiind de legea din 2015 sau de alte legi de a lungul timpului.
De asemenea, Carmen Dan a susținut că va prezenta și o situație a persoanelor pensionate și care au fost reîncadrate în MAI, arătând că la cabinetul său există cinci consilieri care beneficiază de pensie și de salariu.