MENIU

PENSIILE românilor, negociate la sânge la Bruxelles! Ce SCHIMBĂRI MAJORE ar putea să apară

Pensii - imagine de arhivă

Sunt zile cruciale pentru pensiile românilor. Ministrul Muncii așteaptă răspunsul Comisiei Europene după ce a cerut ca procentul de 9,4% din PIB să fie eliminat din PNRR. În plus, zilele aceastea trebuie să vină și noul raport pentru reforma pensiilor speciale de la Banca Mondială. 

Poate cele mai importante negocieri pentru pensionarii din Romania sunt acelea pentru eliminarea procentului de 9,4 % din PIB din PNRR. Ministrul Muncii asteapta un raspuns in acest sens din partea Comsieiei Europene, dupa ce a cerut ca procentul sa fie eliminat. Din cauza acestui procent, spunea ministrul, ca Romania este condamnata la saracie pana in 2070, in sensul in care pensiile nu pot creste in tara noastra. 

O alta negociere care urmeaza sa aiba loc este aceea pentru reforma pensiilor speciale. Momentan, Ministerul Muncii asteapta raportul Bancii Mondiale privind actuala forma a proiectului iar mai apoi va urma o noua runda de negocieri cu Comisia, care deja a trimis o scrisoare Coalitiei in care spune ca nu este de acord cu actuala forma si ca aceasta nu trebuie sa treaca in felul acesta de Parlament. 

Cu toate acestea, premierul Nicolae Ciuca, lideru al PNL, spune ca abia dupa rotativa vor avea loc noi discutii privind reforma pensiilor speciale si atunci s-ar putea gasi si o solutie. 

De partea cealalta, presedintele PSD Marcel Ciolacu este gata sa isi puna la bataie functia de premier pentru eliminarea functiilor speciale. El a spus ca daca pensiile speciale nu vor fi eliminate pana la rotativa este gata sa isi asume raspunderea pentru o astfel de lege in Parlament si ca „va pleca acasa” daca aceasta nu va trece la vot.

Mai multe articole despre:
pensii negocieri pensii pnrr bruxelles