MENIU

Pensii uriașe pentru românii care fac excepția de la noua lege. Cine se poate încadra în această categorie

Pensii uriașe pentru românii care fac excepția de la noua lege. Cine se poate încadra în această categorie. Foto/Arhivă

Noua lege a pensiilor își propune să rezolve inechitățile din sistem, dar anumite categorii de români primesc foarte mulți bani. 

Pensii de peste 25.000 de lei pe lună pentru românii care au lucrat într-un anumit domeniu. Excepția de la legea nouă

Un nou scandal după haosul generat de erorile produse în marea recalculare: Softul care calculează noile pensii nu funcționează

Românii care au pensia mai mare. Această categorie a tras lozul norocos

Potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) în luna septembrie, cei 5.665 de foști magistrați (dintre care peste 3.000 nu au contribuit deloc la sistemul public de pensii) au încasat, în medie, suma de 25.166 de lei. Astfel, toți românii care au lucrat în acest domeniu se pot considera mai mult decât norocoși. Pe lângă faptul că se pot pensiona mai repede, ei primesc mai mulți bani la pensie. Conform presei, mulți judecători și procurori din România au ales să iasă la pensie la 42-46 de ani, ulterior alegând să fie avocați.

PSD continuă să blocheze proiectul PNL de modificare a pensiilor militarilor, pensii ce nu au mai fost indexate de ani de zile.

În paralel, persoanele din domeniul juridic primesc și pensia de la stat, la care ei nu au contribuit deloc. Dacă se ia în calcul contributivitatea, foștii magistrați ar fi încasat o pensie specială medie de 7.272 de lei, la care statul a adăugat în baza Legii 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor încă 21.896 de lei, rezultând astfel o pensie specială medie de 5.033 euro.

Pensionarii pot primi mai mulți bani la „mica recalculare”. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia

Comparativ cu România, alte state au sisteme de pensii bine puse la punct. Spre exemplu, Olanda este țara care are cel mai bun sistem de pensii din întreaga lume, potrivit unui studiu realizat recent. Asta, datorită bazei sale solide de active și a reglementărilor. Din aceeași categorie mai fac parte țări precum Islanda, Danemarca și Israel. Mercer CFA Institute Global Pension Index a evaluat sistemele de venituri din pensii la nivel mondial, iar raportul realizat a comparat 48 de țări din întreaga lume, Olanda clasându-se pe primul loc în top.

Mai multe articole despre:
pensii pensii uriase romani pensionari noua lege lege