MENIU

Pensie pentru limita de vârstă. Ce se schimbă pentru mamele cu mai mulți copii

Mamele ar urma să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare, fără penalizare

Noua lege a pensiilor vine cu noutăți în cazul pensiei pentru limită de vârstă, pentru femeile cu mai mulți copii. Astfel, această categorie ar urma să beneficieze de o serie de facilități.

În cazul mamelor care au născut copii, vârsta standard de pensionare se reduce cu câte 6 luni pentru fiecare copil născut, dar nu mai mult de trei ani şi 6 luni.

"Adică de la 7 copii în sus este aceeaşi limită de vârstă. Este o noutate introdusă de noua lege. Pensia aceasta se acordă şi cu condiţia realizării stagiului complet de cotizare”, a declarat şefa Casei de Pensii Iaşi, Maria Andronache, potrivit BZI.

Pe de altă parte, prin noua lege se diminuează reducerile din vârsta standard cu 3 ani, atât pentru vechimea realizată în condițiile deosebite de muncă, cât și pentru vechimea realizată în condiţii speciale de muncă.

 

De exemplu: reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfăşurate în grupa I şi/sau în condiții speciale de muncă de 13 ani se diminuează la maxim 10 ani, iar reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în grupa a II-a şi/sau în condiţii deosebite de 10 ani se diminuează la maxim 7 ani.