Pensie și concediu medical pentru prostituate. Țara care a luat această decizie
Începând din această duminică, lucrătoarele sexuale din Belgia devin primele din lume care au dreptul la pensie, concediu medical, ajutor de șomaj și concediu de creștere a copilului. Belgia a devenit astfel prima țară europeană care le acordă lucrătoarelor sexuale aceleași drepturi de muncă ca și altor angajați, conform BBC News.
Record mondial în Belgia
„Acesta este un pas radical și un progres uriaș. Este, de departe, cel mai bun pas pe care l-am văzut vreodată la nivel global. Sperăm că fiecare țară va urma acest exemplu", a declarat Erin Kilbride, cercetător la Human Rights Watch. Legea care a adus această schimbare a fost adoptată de legislativul belgian în mai 2024 și a intrat în vigoare duminică.
Noua lege răspunde unui vid legislativ apărut în 2022, când prostituția a fost dezincriminată, dar lucrătoarele sexuale nu beneficiau de niciun fel de protecție legală. Acum, prin această reglementare, lucrătoarele sexuale au dreptul la un contract de muncă și protecție în fața legii. Ele pot refuza clienți sau acte sexuale și nu pot fi concediate din acest motiv.
Femeile muncesc din greu, chiar și pe timpul sarcinii
„Am lucrat chiar și în timpul sarcinii și nu m-am putut opri pentru că aveam nevoie de bani. Acum este șansa noastră de a fi recunoscute ca ființe umane”, a declarat Sophie, o lucrătoare sexuală și mamă a șase copii, pentru BBC. Sophie beneficiază acum de protecția acestei legi, care îi asigură accesul la drepturi sociale și contracte de muncă.
Noua legislație prevede și că angajatorii care lucrează cu lucrătoarele sexuale trebuie să îndeplinească cerințe precum să aibă „un caracter bun” și să dețină o reședință de afaceri în Belgia. De asemenea, aceștia trebuie să se asigure că lucrătoarele sexuale au acces la măsuri de siguranță, precum butoane de panică, băi și prezervative.
Uniunea Lucrătoarelor Sexuale din Belgia a salutat această lege, considerând-o un „pas imens înainte” în combaterea discriminării legale a lucrătoarelor sexuale. Totuși, organizațiile feministe au criticat-o, susținând că aceasta reprezintă o „catastrofă” pentru victimele traficului de ființe umane. „Dacă recunoaștem prostituția ca fiind o activitate acceptabilă și că lucrătoarele sexuale trebuie protejate, înseamnă că acceptăm această formă de violență sexistă în loc să luptăm împotriva ei”, a afirmat directoarea Consiliului Femeilor Francofone din Belgia.
Potrivit Fundației Scelles, la nivel global există aproximativ 52 de milioane de lucrători sexuali, dintre care 80% sunt femei, iar trei sferturi au vârste cuprinse între 13 și 25 de ani.