MENIU

Pensia în care se lăfăie Angela Merkel, după ce a fost cancelarul Germaniei timp de 16 ani

Angela Merkel. Foto: Profimedia

După 16 ani la conducerea Germaniei, Angela Merkel, prima femeie care a ocupat funcția de cancelar al țării, a decis să se retragă din viața politică, lăsând în urmă un mandat marcat de provocări majore și realizări semnificative. Cu o carieră impresionantă și o influență considerabilă pe scena internațională, Merkel a devenit un simbol al stabilității și al pragmatismului, fiind adesea numită "doamna Europei". Acum, la începutul unei noi etape, întrebările nu întârzie să apară: cum își va petrece timpul liber fosta cancelar și ce planuri de viitor are, în contextul unei vieți personale care, până acum, a fost dedicată în întregime politicii?

Angela Merkel încasează lunar o pensie de aproximativ 15 mii de euro după ce a fost cancelarul Germaniei timp de 16 ani. Prima femeie care a condus guvernul german beneficiază de valoarea maximă a pensiei după ce a făcut parte din Parlament 31 de ani. 

Angela Merkel a declarat că se va bucura în totalitate de timpul liber de care are parte acum, timp în care își dorește să călătorească, să citească și în mod special să se odihnească. Cu toate acestea, fostul cancelar al Germaniei are dreptul la un birou și un director de birou. 

Potrivit secțiunii 20 din Legea membrilor Parlamentului, ea are dreptul la 65 la sută din remunerația parlamentară, diferitele drepturi de pensie fiind compensate unele cu altele. scrie prosieben.de.

Pe lângă pensie, Merkel are dreptul la un birou, un director de birou, doi asistenți, o dactilografă și un șofer. Acest sprijin este disponibil tuturor foștilor cancelari și președinți federali. Rămâne de văzut dacă va folosi cu adevărat aceste servicii. La urma urmei, Merkel pare să vrea să se bucure din plin de pensionarea ei, fără agitația marilor politici.

Merkel va rămâne asociată cu imaginea unui manager de criză. Mandatul său a fost caracterizat de provocări majore, precum criza financiară, criza euro, criza refugiaților și, mai recent, pandemia de COVID-19. În special, accidentul nuclear de la Fukushima din 2011 a determinat o schimbare radicală în politica energetică a Germaniei. Merkel a decis să renunțe treptat la energia nucleară. Totuși, politicile sale nu au fost întotdeauna lipsite de controverse. Criza refugiaților a generat tensiuni în cadrul Uniunii Europene și a condus la o scădere a popularității în sondajele de opinie.

După pensionarea ei politică, Merkel plănuiește să se concentreze asupra lucrurilor care au fost neglijate în timpul mandatului de cancelar. Într-un interviu acordat „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, ea a dezvăluit că așteaptă cu nerăbdare să călătorească, să citească și să se odihnească. „Acum caut să mă asigur că urmează câteva lucruri care au fost oarecum neglijate când eram cancelar”, a spus ea în 2021. 

Angela Merkel, dezvăluiri fără precedent despre Vladimir Putin: "Nu mă așteptam la așa ceva. Lui ii era foarte frică de COVID!"