MENIU

Peninsula coreeană, în stare de ALERTĂ! Taifunul Maysak se apropie cu repeziciune și e de așteptat să facă ravagii

Captură foto: weather.com

Peninsula coreeană, în stare de alertă ca urmare a apropierii taifunului Maysak, al noulea taifun al sezonului musonic care a durat anul acesta parcă mai mult față de alți ani și care ar putea fi cel mai puternic astfel de eveniment care loveşte zona în ultimii ani. Peste 400 de zboruri interne au fost ținute la sol, mii de nave din zonele de coastă au fost retrase în orașele portuare, iar avertizările meteo se actualizează de la o oră la alta, informează agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

Tifonul Maysak se îndrepta cu repeziciune, astăzi, către Coreea de Sud, menținând țara în alertă cu privire la ceea ce se prognozează a fi unul dintre cele mai puternice taifunuri din ultimii ani care lovește țara.

Tifonul se deplasa cu 23 km/h în largul mării, la aproximativ 240 de kilometri sud de provincia Seogwipo, în insula Jeju, potrivit Administrației Meteorologice din Coreea (KMA). Viteza maximă a vântului a fost de 45 m/s.

Se prognozea că Maysak să ajungă în apele mării la 80 km sud-vest de Busan undeva, la miejul-nopții, înainte de a se deplasa spre nord, în regiunile de coastă de est ale țării, fiind de așteptat să lovească mai apoi Coreea de Nord.

Potrivit KMA, Maysak ar putea fi mai puternic decât taifunul Bavi, care a lovit țara săptămâna trecută, și este de așteptat să urmeze un traseu similar cu taifunul Maemi, care a provocat moartea a 131 de persoane în 2003 şi pagube materiale estimate la 4.000 de miliarde de woni (2,8 miliarde de euro).

Meteorologii mai susțin că furtuna tropicală ar urma să atingă zona de uscat în această seară, la vest de Busan, înainte de a urma o traiectorie nordică de-a lungul coastei de est a Coreei de Sud şi de a-şi continua cursul în Marea Japoniei. Vântul s-ar putea înteţi miercuri seară şi joi dimineață, fiind prognozate peste 400 de milimetri de precipitaţii sub formă de ploaie.

În funcție de cum vor evolua lucrurile, avertizarea meteo este de așteptat să fie extinsă în toată țara, inclusiv în zona capitalei Seul, lucru care ar putea să se întâmple în cursul dimineții de joi.

Între timp, țara se află în stare de alertă, peste 400 de zboruri interne, inclusiv 180 programate să plece din insula Jeju, au fost anulate pe aeroporturile din toată țara, potrivit Korea Airports Corp.

În plus, mii de nave din zonele de coastă s-au retras în orașele portuare pentru a face față furtunii. Paza de coastă a desemnat părți ale mării din sudul și estul peninsulei ca fiind "zone de pericol" și a restricționat accesul navelor de a opera pe rutele ce ar urma să fie afectate de taifun.

Măsuri s-au luat și pe uscat. Astfel, unele birouri de educaționale din zonele afectate au sfătuit școlile să reprogrameze cursurile sau să organizeze cursuri online din motive de siguranță.

Este aşteptat ca taifunul să lovească ulterior nord-estul Coreei de Nord. Potrivit KCNA, agenția de stat din Coreea de Nord, autorităţile au luat \"\"măsuri urgente\"\" pentru a minimiza daunele. 

De parcă asta nu ar fi tot, pe lângă Maysak, care este cel de-al zecelea taifun al sezonului, Haishen, se deplasează, de asemenea, spre nord, din apele de nord-vest ale Guam.

 

Mai multe articole despre:
Maysak coreea