MENIU

Pelerinajul de la Mecca, permis numai celor vaccinați împotriva COVID-19

Pelerinajul de la Mecca Foto: gulftoday.ae

Arabia Saudită a anunțat că îi va primi la pelerinajul de la Mecca numai pe cei vaccinaţi împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut după ce rugăciunile la Marea Moschee din Mecca au fost reluate deja din toamna anului trecut, după şapte luni de pauză din cauza pandemiei de coronavirus. Revenirea la Mecca s-a făcut cu respectarea regulilor de distanțare.

 

Arabia Saudită le va cere musulmanilor care doresc să participe la pelerinajul din locurile sfinte de la Mecca şi Medina să fie vaccinaţi anti-COVID-19 înainte de sosirea în această ţară, care anul trecut a permis numai un pelerinaj foarte limitat.

Pelerinajele la Mecca și Medina au fost suspendate din cauza coronavirusului pe 27 februarie 2020. A fost interzis accesul pe teritoriul ţării pelerinilor, dar şi cel al turiştilor din ţări afectate de coronavirus.

Numărul pelerinilor autorizaţi pentru micul pelerinaj musulman Umrah a fost mărit de autorități la 15.000 pe zi, de anul trecut, din octombrie 2020. Și un număr maxim de 40.000 de persoane - pelerini şi alţi credincioşi - vor fi autorizaţi să îşi facă rugăciunea în Marea Moschee.

Ministrul saudit al sănătăţii, Tawfiq al-Rabia, a declarat marți că inclusiv cei însărcinaţi cu organizarea şi lucrătorii care se ocupă de instalaţiile religioase şi sanitare din oraşele sfinte vor trebui să fie vaccinaţi înainte de începerea ''Haji'', pelerinajul anual de la Mecca, ce se va desfăşura în luna iulie, relatează Agerpres.

Fiecare musulman apt fizic şi care îşi permite din punct de vedere economic este obligat să participe la acest pelerinaj cel puţin o dată în viaţă.

În afara pelerinajului anual, milioane de musulmani din întreaga lume obişnuiesc să viziteze Arabia Saudită pe parcursul întregului an pentru Umrah, un pelerinaj mai mic la Marea Moschee de la Mecca şi la moscheea Profetului Mahomed la Medina.

Ambele lăcaşuri de cult au fost închise anul trecut şapte luni din cauza pandemiei, fiind redeschise în octombrie cu o afluenţă limitată la 30% din capacitate.

Arabia Saudită le permite, din 18 octombrie 2020, cetăţenilor şi locuitorilor săi din interiorul regatului să facă rugăciuni zilnice la Marea Moschee din Mecca, cel mai sfânt loc pentru Islam.