Pelerinajul de la Mânăstirea Nicula 2022 începe duminică, 14 august - Programul slujbelor de Sfânta Maria
Se fac pregătiri pentru tradiționalul pelerinaj de la Mânăstirea Nicula, organizat cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii din deal. Evenimentul începe duminică, 14 august.
Mănăstirea Nicula din județul Cluj își va sărbători hramul de Adormirea Maicii Domnului. Anual ajung la această sărbătoare mii de pelerini, pentru a cinsti icoana făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu din patrimoniul mănăstirii.
Procesiunea începe duminică, 14 august 2022, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al orașului Gherla. De aici, pelerinii vor merge pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula.
Procesiunea va fi condusă de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, însoțit de PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și de PS Macarie de Glavinitsa, Episcop vicar al Mitropoliei de Ruse din Bulgaria, anunță basilica.ro. Procesiunea aduce aminte de minunea făcută de Icoana Maicii Domnului de la Nicula. În anul 1699, icoana a lăcrimat timp de 26 de zile ca semn pentru ce avea să se întâmple în secolul următor. Pictorul icoanei a fost preotul ortodox Luca din Iclod.
Duminică, de la ora 18.00, pe Altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei. Iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. În apropiere de miezul nopții, icoana va fi purtată în procesiune în jurul mănăstirii.
Luni, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, un sobor de ierarhi va oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 9:00.
În ziua praznicului, luni, 15 august 2022, de la ora 9.00, tot pe Altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.
Programul pelerinajului de la Nicula, în detaliu, poate fi consultat, pe site-ul Mitropoliei Clujului - VEZI AICI
Pe toată perioada prezenței lor la Mânăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să fie responsabili unii față de alții și mai ales față de ce lasă în urma lor, știind că pășesc într-o grădină a Maicii Domnului.
Pelerinajul de pe 15 august, la Mănăstirea Nicula, este unul dintre marile pelerinaje anuale ale românilor, alături de cele de pe 14 octombrie – la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, 27 octombrie – la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou din București, și 30 noiembrie – la peștera Sfântului Apostol Andrei din județul Constanța.
În 2021 au fost la pelerinajul de la Nicula peste 17.000 de persoane.