MENIU

Peiu, în contextul COVID-19: „Șantierele pot fi soluția ieșirii din criză”

peiu relansare economica

„Trebuie găsite soluții pentru ca totuși o parte din economie să funcționeze”. Asta este părerea profesorului Petrișor Peiu, coordonatorul realitateafinanciară.net. Peiu spune că în aceste momente de criză trebuie să ne gândim și cum putem compensa blocajul economic creat de pandemie. Una dintre soluții ar putea fi continuarea lucrărilor la marile șantiere de la autostrăzi, spune analistul.

Petrișor Peiu: „Vom pierde între 5% (cum e cazul Chinei care a stat blocată 5 saptamani, și 10% din PIB. Trebuie să compensăm chestiile astea, sigur putem să ne împrumutăm dacă vom fi împrumutați. Singura soluție de a ieși din această nenorocire este să creștem intensitatea unor șantiere de investiții, trebuie să o facem pentru că dacă acolo punem bani, banii aceia se vor multiplica. Dacă vom plăti niște salarii, banii ăia vor alimenta o oarecare inflație sau inflație serioasă și prețurile produselor alimentare.”

Analistul spune că una din variantele care ar putea funcționa este continuarea lucrărilor la marile șantiere.

Petrișor Peiu: „Mă refer la investițiile care se desfășoară în spații libere, de exemplu Bucureștiul e pustiu. Poate putem umbla să creștem viteza cu care lucrăm șoseaua de centură, calea ferată spre aeroport. Toate astea se vor regăsi după aia în câștiguri. Dacă ai șantiere, autostrăzi, în afara localităților, lasă-i să lucreze, așa vei multiplica banii pe care îi bagi în economie. Lucrezi în afară orașului, ții toți oamenii acolo, ca și cum ar fi în carantină, că ei oricum nu lucrează umăr la umăr Unul e pe un utilaj aici, altul la zece metri și încerci să mai salvezi din ce se poate salva. Dacă nu se pot începe anumite lucrări, măcar semnează contractele pune-i să facă niște studii de fezabilitate, niște proiecte care se pot lucra de acasă. ”

Mai multe articole despre:
romania relansare economica peiu