MENIU

Peștele pe care îl cumpărăm din magazine nu este așa de sănătos precum credeam. Ce poate conține

<p>Peștele pe care &icirc;l cumpărăm din magazine nu este așa de sănătos precum credeam. Ce poate conține</p>

Sistemul de apărare al corpului uman poate fi afectat de o serie de poluanţi organici prezenţi în special în peşte, după cum arată rezultatele unui nou studiu. „Este foarte important să ne asigurăm că peştele contaminat nu ajunge în farfuriile noastre”, spune unul dintre autorii cercetării.

Studiul, publicat în revista Science Advances, este primul care identifică modul în care substanţele chimice şi pesticidele blochează o proteină cheie, responsabilă cu capacitatea corpului uman de a elimina toxinele. Este vorba despre P-glycoprotein, care distruge toxinele din organism. Funcţionarea acestei proteine este oprită de poluanţii de natură organică, care se găsesc tot mai frecvent în carnea de peste.

Acest fapt nu este o noutate. Specialiştii în sănătate au mai avertizat populaţia cu privire la riscul existent.

S-au pornit chiar şi campanii în care se reclamă eliminarea acestui tip de poluanţi din mediu, astfel încât să nu mai între în contact cu lucruri care să poată afecta, ulterior, omul, conform bzi.ro.

Dacă până acum oamenii de ştiinţă nu reuşiseră să identifice cu certitudine modul în care aceşti poluanţi reuşeau să afecteze omul, acum pare că au găsit o explicaţie. Peşti prinşi din Golful Mexic de pe coasta Louisianei, au fost analizaţi şi în corpul lor s-a găsit o concentraţie ridicată de poluanţi, care pot cauza creşteri ale nivelului de P-glucoproteină din corpul uman.

Cercetătorii se aşteaptă că această problema să existe şi în cazul altor tipuri de carne şi chiar în lactate.

Mai multe articole despre:
sănătate peşte poluanţi