MENIU

Pe asta n-o ştiai: ce e periculos să bei pe caniculă, afară. Efectele, greu de privit - GALERIE FOTO

Dacă abia aştepţi o zi liberă de vară ca să te relaxezi afară, cu un pahar în care să se afle băutura ta preferată, trebuie să ştii ceva: zeama de lime şi pielea ta nu sunt deloc prietene!

Cele mai multe persoane nu ştiu ce se întâmplă atunci când amesteci zeama de lime cu pielea şi statul la soare, dar rezultatul este un coşmar. Este vorba despre o reacţie chimică, denumită fitofotodermatoză sau dermatita de pajişte, care apare atunci când pielea intră în contact cu anumite plante sau substanţe, iar apoi este expusă la soare.

Astfel de reacţii pot fi declanşate de sucul de lime prezent pe pielea care este, mai apoi, expusă la soare, dar şi de unele plante precum ţelină, pătrunjel sălbatic, mărar sălbatic, dar şi unele flori de câmp, precum şi uleiurile altor citrice.

Multe persoane nu identifică în mod corect cauza roşeţii, înlocuită apoi de arsură, mâncărimi şi de vezicule pline cu lichid, şi dau vina fie pe o arsură solară, fie pe contactul cu o plantă otrăvită, scrie Buzzfeed.

Se poate întâmpla oricui, indiferent de nuanţa pielii şi, din păcate, arsurile lasă urme adânci, unele rămânân pe piele luni de-a rândul.

Ce poţi face este ca oricând ai pus mâna pe lime sau pe oricare altă plantă din lista celor care cauzează fitofotodermatoză să te speli temeinic pe mâini cu apă şi săpun, mai ales dacă urmează să te expui la soare. Şi, ca măsură de precauţie, spală-ţi şi faţa şi restul corpului, dacă crezi că a fost atins de zeama de lime.